>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Росії загрожує відсторонення від Олімпіади-2020 у Токіо

Російські спортсмени могли систематично підробляти результати допінг-проб.

Росії загрожує відсторонення від Олімпіади-2020 у Токіо
Фото: EPA/UPG

Російських спортсменів можуть відсторонити від участі в Олімпійських іграх 2020 року у Токіо через підозри в маніпуляціях даними з Московської антидопінгової лабораторії. Про це в суботу, 21 вересня, з посиланням на джерела, повідомило британське видання The Telegraph. Аналогічну інформацію оприлюднили журналісти агентства Associated Press.

За даними журналістів, у Всесвітньому антидопінговому агентстві (WADA) підозрюють, що Росія протягом останніх 18 місяців маніпулювала інформацією і підробляла результати допінг-проб до того, як вони потрапляли в WADA.

Так Росія намагалася приховати факт, що спортсмени в минулому систематично вживали допінг.

The Telegraph пише, що дані про це планують оголосити 23 вересня на засіданні виконкому WADA в Токіо.

Крім того, журналісти переконані, що протягом наступних двох місяців з'являться нові докази порушень.

Джерела видання запевняють, що якщо маніпуляції даних підтвердяться, то це може призвести до виключення російських спортсменів з Олімпійських ігор 2020 року.

Журналісти вважають, що дані, якими могли маніпулювати, належать до періоду, який висвітлюється у звіті Річарда Макларена, опублікованому в 2016 році.

Також The Telegraph пише, що такі "маніпуляції могли здійснюватися не зі схвалення держави, але є свідчення їх широкого поширення".

Про те, що Московську антидопінгову лабораторію підозрюють у маніпулюванні даними, 20 вересня повідомив німецький журналіст Гайо Зеппельт, відомий своїми викриттями про допінг у російському спорті, повідомляє DW.

За рік до цього, 20 вересня 2018 року, виконком WADA повернув РУСАДА статус відповідності кодексу, якого російська організація була позбавлена в 2015 році через допінговий скандал.

Головною умовою відновлення прав було надання російською стороною до 31 грудня 2018 року доступу до даних перевірки допінг-проб російських спортсменів, які зберігаються в московській лабораторії, опломбованій у зв'язку з федеральним розслідуванням. Проте експертам WADA вдалося скопіювати бази даних тільки в середині січня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram