>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Україна може вимагати технічну поразку для Люксембургу

У збірної Люксембургу є свій "Жуніор Мораес".

Україна може вимагати технічну поразку для Люксембургу
Фото: EPA/UPG

Напередодні збірні Люксембургу та Португалії оскаржили результати своїх матчів відбору Євро-2020 проти України за участь у цих іграх за українську команду натуралізованого бразильця Жуніора Мораеса.

Однак виявляється, що Люксембург теж грубо порушив регламент ФІФА і Великого Князівства, тож йому теж можна зарахувати технічні поразки за матчі проти тієї ж України та Литви, повідомляє "Советский спорт".

Річ у тім, що в складі збірної Люксембургу обидва матчі від дзвінка до дзвінка відіграв 23-річний атакуючий хавбек Жерсон Родрігеш. Оскільки грав в обох матчах - з Литвою (2:1) і Україною (1:2), Жерсон забивав переможні м'ячі. Щоправда, в поєдинку з українцями Родрігеш забив переможний гол для нашої команди, виконавши красивий автогол.

Родрігеш - етнічний португалець, уродженець міста Прагал. Люксембурзьких родичів у нього немає. Отже, для його натуралізації, як і в випадку з Мораесом, необхідно було безперервно проживати на території Люксембургу 5 років. А ось з цим пунктом ст. 7 Статуту ФІФА у Федерації футболу Люксембургу і самого Родрігеша є проблеми.

Вихованець французького "Метца" Жерсон у Люксембург перебрався в 2013 році, але з серпня 2017-го він виступає за межами країни, що надало йому друге громадянство. Початок сезону-2017/18 Родрігеш відіграв за голландський "Телстар", наступний рік провів у молдовському "Шерифі", а минулої зими підписав контракт з японським клубом "Джубіло Івата".

Таким чином, люксембурзька кар'єра Родрігеш тривала менш ніж п'ять років. Отже, натуралізація цього хавбека, за регламентом ФІФА, незаконна так само, як і натуралізація Мораеса. Причому якщо бразильський українець "порушив закон" тільки зараз (оскільки він дебютував за Україну), то португальський люксембуржець порушує з березня 2017 року, коли вперше зіграв за Люксембург (проти Франції).

При цьому протест на люксембуржців можуть подавати не тільки українці, а й литовці.

Таким чином, не виключений унікальний сценарій, коли технічні поразки зарахують обом учасникам одного матчу - Україні та Люксембургу.

Звичайно, для підопічних Андрія Шевченка - це буде не найкращий сценарій. Від цього можуть отримати свої дивіденди дві збірні - Португалії та Литви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram