>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Господарі Формули 1 подали план її розвитку після 2020 року

Головну серію перегонів чекають реформи.

Господарі Формули 1 подали план її розвитку після 2020 року
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 6 квітня, у Бахрейні відбулася зустріч між власниками Формули 1, компанією Liberty Media, та представниками команд. На ній було оголошено пропоновану концепцію чемпіонату після 2020 року, коли закінчить дію нинішній "Договір згоди".

Згідно із задумом Liberty Media силові установки повинні стати дешевшими, простішими, голоснішими, мати більше потужності при меншій кількості штрафів на стартовій решітці. При цьому силовий агрегат має залишатися високотехнологічним і гібридним, щоб виробники могли створювати унікальний і оригінальний двигун. Новий регламент має бути привабливим для нових учасників, а клієнтські команди повинні мати доступ до моторів з еквівалентною ефективністю.

Окремий пункт плану присвячено витратам. Вони мають бути ефективними, але при скороченні витрат Формула 1 повинна залишатися вершиною автоспорту з найсучаснішими технологіями, а унікальність кожної машини повинна залишатися ключовою цінністю.

Конструкція машин має сприяти підвищенню рівня боротьби і збільшенню числа обгонів. Інженерні технології повинні, як і раніше, відігравати важливу роль, але ключовим має бути талант автогонця. Машини повинні й будуть відрізнятися одна від одної в таких частинах, як аеродинаміка, підвіска, потужність силової установки. Однак частини, які не видно з боку, можуть бути уніфіковані.

Нові критерії розподілу доходів мають бути збалансованішими й базуватися на поточних результатах, успіхах команд і власників комерційних прав. Доходи повинні отримувати як команди, так і виробники двигунів. При цьому унікальність та історична значимість команд для Формули 1 повинні заохочуватися.

Нагадаємо, що останніми роками конкуренція у Формулі 1 різко скоротилася. З 2014 року домінує Mercedes, якому вдалося побудувати найефективніший двигун, перед цим чотири роки домінував Red Bull. Три з чотирьох нових команд, що прийшли в перегони з 2010 року, збанкрутували та припинили існування.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram