>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

До правил футболу включили відеоповтори для суддів і четверту заміну

IFAB дозволив використовувати систему VAR, але не зобов'язав.

До правил футболу включили відеоповтори для суддів і четверту заміну
Фото: EPA/UPG

У Цюріху відбулося 132-ге генеральне засідання Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB), на якому було ухвалено рішення запровадити на постійній основі системи відеодопомоги арбітрам (VAR), а також четверту заміну.

Про це повідомляється на сайті IFAB.

Протягом двох років відеоповтори протестували майже в тисячі офіційних матчів. Виявилося, що на один матч у середньому припадає менш як п'ять перевірок судових рішень, при цьому медіанний  час однієї перевірки - близько 20 секунд, тобто вони цілком вписуються в "природні" паузи в грі, такі як святкування гола і под. При цьому система VAR зіграла важливу роль у результаті 9% матчів.

IFAB дозволив використовувати VAR, але не зобов'язав. Чемпіонати вільні використовувати систему відеоповторів при наявності бажання і фінансових можливостей, точно так само, як і давно дозволені системи визначення взяття воріт.  

Фактично сьогоднішнє рішення дає зелене світло використанню VAR на чемпіонаті світу в Росії. Але його має ще затвердити рада ФІФА, чиє засідання відбудеться 16 березня.

Щодо четвертої заміни, її можна буде використовувати лише в додатковий час. Головною причиною введення цього правила є турбота про здоров'я футболістів, оскільки додаткова заміна має знизити навантаження на гравців, а також додати самій грі тактичної гнучкості. Раніше це правило було протестоване на Олімпійських іграх у Бразилії  2016 року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram