>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Сьогодні 60-та річниця авіакатастрофи, в якій загинула команда "Манчестер Юнайтед"

6 січня 1958 року в аеропорту Мюнхена загинули чемпіони Англії двох останніх сезонів - команда "Манчестер Юнайтед".

Сьогодні 60-та річниця авіакатастрофи, в якій загинула команда "Манчестер Юнайтед"
Малыши Басби
Фото: официальный сайт МЮ

Авіалайнер британської авіакомпанії British European Airways (BEA), що здійснював рейс за маршрутом Белград-Мюнхен-Манчестер, розбився після третьої спроби зльоту в аеропорту Мюнхена. На його борту перебували гравці англійського футбольного клубу "Манчестер Юнайтед", а також декілька уболівальників і журналістів. З 44 осіб, які були на борту літака, загинули 23, зокрема 8 гравців "МанЮнайтед" і 3 людей тренерського штабу.

Причиною катастрофи стало скупчення сніжної каші ближче до кінця злітної смуги, через що літак не зміг набрати необхідну швидкість для зльоту.

Команда поверталася додому з Белграда після матчу-відповіді ¼ фіналу Кубка європейських чемпіонів проти "Црвени Звєзди", підсумковий результат якого (3:3) дозволив "Малюкам Басбі" (так називали тоді в Англії команду МЮ за молодість складу і коуча, який очолював команду) вийти у півфінал турніру.

Фото: y.zhukov

Фотографія зроблена задовго до вильоту в Белград. Дивним чином у правій частині світлини розташувалися всі гравці і двоє тренерів, які згодом загинули в авіакатастрофі. У лівій частині - всі, хто вижив.

Через 10 років після мюнхенської трагедії Метт Басбі, який вижив у катастрофі, привів нову команду "Манчестер Юнайтед" до перемоги в Кубку європейських чемпіонів. У складі цієї команди було двоє гравців, які пережили авіакатастрофу 1958 року: Боббі Чарльтон і Білл Фоулкс.

Сьогодні на "Олд Траффорд" пройдуть церемоніальні заходи, присвячені 60-й річниці Мюнхенської трагедії.

Гаррі Грег
Гаррі Грег

У церемонії вшанування загиблих візьме участь і 85-річний Гаррі Грегг, легендарний воротар "Манчестер Юнайтед", герой, який урятував не одне життя під час Мюнхенської катастрофи. Він повернувся на поле через 13 днів після катастрофи, хоча згодом лікарі діагностували в нього тріщини кісток черепа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram