>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Росія збиралася підмінити допінг-проби української біатлоністки на Олімпіаді в Сочі (оновлено)

Про це заявив екс-глава московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков в інтерв'ю The New York Times.

Росія збиралася підмінити допінг-проби української біатлоністки на Олімпіаді в Сочі (оновлено)
Григорий Родченков
Фото: dw.com

Колишній глава московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков заявив, що заступник міністра спорту РФ Юрій Нагорних просив його "зіпсувати" допінгову пробу української біатлоністки Віти Семеренко напередодні Олімпіади в Сочі. Про це він сказав в інтерв'ю The New York Times, пише DW.

"За свою кар'єру я зробив багато "брудних" атлетів чистими, але не навпаки", - розповів Родченков.

За його словами, чисту пробу неможливо зробити брудною, оскільки дослідження може показати, що допінг додали пізніше.

Родченков пояснив, що Семеренко та інші українські біатлоністки становили найсерйознішу загрозу для російської естафетної команди під час Олімпійських ігор у Сочі.

В результаті Віта Семеренко завоювала олімпійське золото в естафеті. Російські спортсменки посіли друге місце, проте після повторної перевірки допінг-проб їх позбавили цієї нагороди.

Зазначимо, Григорій Родченков втік до США і розповів про державну систему прийому російськими спортсменами допінгу.

За словами Родченкова, він особисто розробив "допінговий коктейль", який приймали атлети в Сочі. Також він брав участь у підміні брудних проб на чисті - це відбувалося в Сочі за участю ФСБ.

Родченков - головне джерело інформації Всесвітнього антидопінгового агентства та МОК, які проводять розслідування про вживання допінгу росіянами.

Оновлено. На заяву Родченкова відповів президент Союзу біатлоністів Росії (СБР) Олександр Кравцов, повідомивши, що нібито ніколи не перетинався з Родченковим, коли той очолював московську антидопінгову лабораторію.

"Дивно, що протягом двох років Родченков не згадував моє прізвище. І можу тільки повторити те, що вже говорив: ми ніколи не вели з ним серйозних розмов на тему допінгу, і за весь час, що Родченков працював головою антидопінгової лабораторії, не перетиналися взагалі", - додав глава СБР в інтерв'ю російським ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram