>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Росію оголосили допінговим центром світу

Країна опинилася в центрі нового допінгового скандалу.

Росію оголосили допінговим центром світу
Фото: ligaevropy.com

Понад 80% всіх медалей, завойованих російськими спортсменами на міжнародних легкоатлетичних змаганнях,  виграли спортсмени, які в той чи інший період своєї кар'єри показували підозрілі результати аналізів на допінг.

Так, німецька телерадіокомпанія ARD/WRD і британська газета Sunday Times отримали доступ до 12 тисяч зразків крові, взятих у 5000 спортсменів. Допінгові зразки, що належать Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій, було передано журналістам неназваним співробітником цієї організації, передає "Бі-бі-сі".

Для аналізу проб Sunday Times і ARD/WRD залучили провідних світових антидопінгових експертів, австралійських учених Робіна Парізотто і Майкла Ашендена.

Дослідження експертів показали:

  • З 2001 по 2012 роки третину медалей (146, у тому числі 55 золотих) у видах спорту, що вимагають витривалості, на Олімпійських іграх і чемпіонатах світу було завойовано спортсменами, зразки крові яких показали підозрілий результат при аналізі на допінг. Повідомляється, що жоден з них не був позбавлений медалі.
  • Аналізи понад 800 атлетів - кожного сьомого з цієї бази даних - показали результати, які хоча б один з експертів позначив маркером "висока ймовірність застосування допінгу або щонайменше аномальний результат".
  • Олімпійська чемпіонка Лондона-2012 в семиборстві Джессіка Енніс-Хілл, як і інші британські спортсмени, кілька разів програвала на змаганнях атлетам з підозрілими пробами крові, у тому числі на чемпіонаті світу 2011 року - російській спортсменці Тетяні Черновій (в січні 2015 року Чернову дискваліфікували на два роки за вживання допінгу).
  • На Олімпіаді 2012 року в Лондоні 10 медалей було завойовано спортсменами з вельми підозрілими показниками крові, а на деяких міжнародних змаганнях останнього десятиліття аномальні результати показали всі три спортсмени, які посіли призові місця.
  • Росію експерти назвали "допінговим центром світу": за їхніми словами, понад 80% усіх медалей, завойованих російськими спортсменами на міжнародних змаганнях, було виграно спортсменами, які в той чи інший період своєї кар'єри показували підозрілі результати аналізів. 18 "підозрілих медалей" на рахунку у кенійських атлетів.
  • Зірки легкої атлетики, такі як британець Мо Фара чи ямайський бігун Усейн Болт, підозрілих результатів не показали.

Нагадаємо, це не перше звинувачення російських спортсменів у масовому вживанні допінгу. У грудні 2014 року телеканал ARD видавав в ефір першу серію фільму, в якому стверджувалося, що 99% російських спортсменів вживають допінг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram