>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Клуби першої ліги якось заплатили суддям $6 млн за сезон, - екс-президент "Львова"

В українському футболі процвітають тіньові ігри

Клуби першої ліги якось заплатили суддям $6 млн за сезон, - екс-президент "Львова"
Фото: blogspot.com

Колишній президент ФК «Львів» Юрій Кіндзерський заявив, що в українському футболі всі клуби регулярно платять суддям:

«Чи платив я арбітрам? Особисто - ні. Але моя страхова компанія «Княжа» давала суддям знижки. Зараз вже знаю, що мої футболісти іноді скидалися «на суддів». Сиджу якось на засіданні ПФЛ, а всі на мене так дивляться - ніби «ах, ти сволота, ми тобі вірили, а ти». Питають - що це було вчора? «А що було?» - відповідаю. Я був на грі, нічого навіть не запідозрив, ми виграли 1:0 у Кіровограді. Минуло років сім, поки я не дізнався, що гравці заплатили суперникам.

У нашому футболі клуби та гравці платять суддям постійно. Якось я порахував, що в ті часи всі судді разом отримували від клубів першої ліги 6 млн доларів за сезон. В ідеалі - арбітрів треба ловити і карати. Якщо просто відлучати від футболу, система все одно процвітатиме. Тому арбітр знає - я можу отримати 100 000 доларів, а потім нехай мене звільняють. Подумаєш, проблема.

Усі тренери, з якими я працював, просили грошей на суддів. Я хотів би побачити хоч одного тренера, який не хоче, щоб його клуб стимулював суддів. У мене таких не було. Навіть Любінскас. Я думав - ось, нарешті, європейський тренер, зі збірною Литви працював, не буде таких розмов. Він приїхав і відразу запитує - скільки у вас на арбітрів в бюджеті закладено?

Боремося в першій лізі за повернення в УПЛ. Матч із «Чорноморцем» на виїзді. Домовилися з власником одеського клубу, граємо чесно. Сидимо поруч у ложі. І тут - перший тайм ми ведемо 1:0, суддя якось занадто лояльно до нас ставиться. Власник «Чорноморця» на мене косо дивиться, каже: що це за фігня? Другий тайм - все навпаки. Тепер я дивуюся: що відбувається? Він теж в шоці, відповідає - нічого не розумію. Гра закінчується 1:1. Ми тоді ледве не посварилися... На вихід у Прем'єр-лігу тоді претендувало «Закарпаття». Підкупили арбітра, щоб обидва конкуренти втратили очки. Математики... Я тоді думав, що вже все про футбол знаю. Виявилося - ні.

Інший випадок... Якось вночі перед матчем дзвонить телефон. Піднімаю слухавку - п'яний агент. Каже: «Юро, у тебе завтра гра, а в мене там чотири футболісти в захисті бігає. Якщо заплатиш стільки-то - домовлюся про все, виграєш». Що мені робити? Зателефонувати президентові суперника і попередити, щоб змінив оборону? Так він же скаже, що я все вигадав, щоб послабити його команду. І буде правий, за логікою. Понад те, починаєш згадувати - стоп, це ж і у мене є кілька футболістів, в яких один агент».

Зазначимо, ФК «Львів» існував 6 років - з 2006-го по 2012 роки. У сезоні 2008/09 команда виступала у Прем'єр-лізі, весь інший час - у першій лізі. У 2012 році Кіндзерський через фінансові проблеми закрив проект.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram