>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Скрипник: роль тренера в успіху - 30%, інші 70% - це гравці і вдача

Головне в роботі тренера - створити гарну атмосферу в команді

Скрипник: роль тренера в успіху - 30%, інші 70% - це гравці і вдача
Фото: werder.de

Восени український тренер Віктор Скрипник очолив бременський "Вердер". Перший млинець екс-захисникові "Дніпра" і збірної України цілком вдався. Під керівництвом Скрипника "Музиканти", котрі не здобули до того часу жодної перемоги, виграли чотири матчі. Як підсумок, "Вердер" покинув дно Бундесліги і на зимову паузу пішов на 16-му місці. Але вся боротьба ще попереду. Від зони вильоту, в якій мешкають "Фрайбург" і "Боруссія", команду Скрипника відокремлюють лише 2 очки. Віктор визнає, що роботи ще дуже багато:

"Чотири гри виграли, особливо важлива остання перемога над "Боруссією": мусили піти у відпустку з гарним настроєм, з бажанням повернутися і далі виконувати роботу з тим самим запалом.

Такого тренера, який був би всім задоволений, напевно, немає в принципі. Варто лише заглянути в турнірну таблицю - це питання номер один. Друге питання - кількість пропущених голів. Третє - різниця в якості гри вдома і на виїзді. Команда за два місяці не будується. Я не хочу себе вигороджувати, але ми прийняли команду у важкому становищі, без часу на розкачування, без можливостей експериментів і ризиків - у неділю взяли, у вівторок вже гра. У процесі втягнулися.

Не приховую, що і у нас мікроклімат був далекий від ідеального. Для мене дуже важлива ієрархія всередині команди. Ветерани повинні впливати на молодь, аби та не задирала носа, стояла впевнено на землі. Тренер не може встежити за всім, що відбувається в кабіні - тут важливий саме правильний мікроклімат.

Я дуже радий, що після перемоги над Дортмундом ми дуже душевно відзначили цей результат і всі свята. З київським "Динамо" теж схожі зміни відбулися. Склад фактично не змінився, на поле виходять ті самі люди, але якість гри зовсім інша. Ось тут вже ми говоримо про роботу тренера. Німці, до речі, вивели статистику: тренер - це 30 відсотків результату команди. Гравці - 50, а ще 20 - вдача.

Стратегія? "Вердер" завжди славився вмінням доводити таланти до потрібного рівня, а потім продавати за гроші, від яких відмовлятися не можна. Так було з Озілом, з Дієго, з Марко Маріном - за 700 тисяч купили, потім за дев'ять мільйонів продали. Є багато зворотних прикладів, коли вкладалися гроші, а на виході нічого не виходило. Нам важливо зберігати цей баланс. У Німеччині про такі клуби, як наш, кажуть - Gesund, тобто здоровий. Тож, "Вердер" - здоровий клуб, без боргів та іншого. Взимку буде посилення, одного або двох гравців візьмемо. Звичайно, є незадоволені, які хочуть все і відразу.

Бременські радіостанції постійно ставлять в ефір пісню на мою честь? Я до цього добре ставлюся. Я ж не якийсь черствий дядько: "Що ви робите, мені це не подобається". Медіа, вболівальники вигадують такі веселі штуки - я не проти. Коли все добре, такі речі і з'являються. Сподіваюся, і далі все буде добре".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram