>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Перша в історії гонка електронної Формули Е відзначилася грандіозною аварією

Ніколя Прост змусив політати Ніка Хайдфельда

Перша в історії гонка електронної Формули Е відзначилася грандіозною аварією
Ник Хайдфельд на трассе в Пекине
Фото: EPA/UPG

У суботу вранці в Пекіні минув перший етап першого сезону електронної Формули Е - нової гоночної серії електромобілів з відкритими колесами, яку активно просуває ФІА для популяризації екологічних машин і розвитку нових автомобільних технологій.

Переміг у ній бразильський гонщик Лукас ді Грассі, колишній пілот Формули 1, який їздив у 2010 році за Virgin.

Але вдалося зробити йому це виключно через грандіозну аварію на останньому колі між Ніколя Простом, сином чотириразового чемпіона Формули 1 Алена Проста, і успішним в минулому пілотом Формули 1 Ніком Хайдфельдом.

Прост стартував першим у гонці і практично всю дистанцію утримував лідерство, однак на останніх колах до нього впритул підібрався Хайдфельд. На одній із прямих німець пішов в атаку на Проста, але коли вони порівнялися, француз, схоже, свідомо вивернув кермо в бік Хайдфельда.

Після такого маневру автомобіль Ніка злетів у повітря, і врізався в огорожу. Хайдфельд, на відміну від свого боліда, серйозних ушкоджень не отримав. Просту теж довелося зійти.

За рахунок цього другим у гонці став француз Франк Монтаньї, третім - німець Даніель Абт.

Пекінську трасу прокладено Олімпійським парком і вийшла вельми нудною. У цілому перший сезон Формули Е складається з 10 виключно міських етапів, в календарі в тому числі заплановано гонки в Монте Карло (де їздить Формула 1) і Лонг Біч (де відбуваються змагання американської серії Indy Car).

Серія відрізняється також верескливим звуком двигунів і унікальним форматом Пітстоп, під час якого пілотам змінюють не шини, а весь автомобіль. Гонщики сідають в інший болід, оскільки заряду електродвигуна не вистачає на всю дистанцію гонки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram