>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Лідери сезону провалили фінал Діамантової ліги

Діаманти дісталися "джокер"

Лідери сезону провалили фінал Діамантової ліги
Дженнифер Симпсон
Фото: EPA/UPG

У четвер в Цюріху визначилися лауреати Діамантової ліги в половині дисциплін, в яких проходять змагання в рамках цієї серії комерційних турнірів. При цьому під час першого фінального етапу відразу в дев'яти з 16 видів залікової програми лідери Ліги не змогли втриматися на перших місцях. Серед інших, діамант не отримали такі зірки як Девід Рудіша, Бланка Влашич, Абеба Арегаві...

Найбільший "лідеропад" на легкоатлетичному стадіоні Letzigrund припав на бігові дисципліни.

Скажімо, чого можна чекати від рекордсмена світу на 800-метрівці Девіда Рудіша, який у загальному заліку був лідером за переваги в два очка над ботсванцем Найджелом Амосом, і під час попереднього діамантового старту в Бірмінгемі переконливо виграв забіг на неолімпійські 800 м? Чекали тільки перемоги. Але в Швейцарії вона дісталася 20-річному Амосу, який набрав за перемогу в фіналі подвійну кількість очок - 8 - і таким чином отримав головний приз серії, діамант.

На дистанції у 5000 м серед чоловіків ефіоп Єнев Аламірев, торік мав першість у цьому виді в лізі, відстоювавши фору у 7 і 8 пунктів над кенійцями Калебом Ндіку і Едвіном Сої. Але фінішував Аламірев лише 12-м! Ндіку виграв забіг, а разом з ним - і всю серію, повідомляє Xsport.

Ще одна видатна в бігу країна - відома своїми спринтерами Ямайка - позбулася статусу домінуючої нації на 200-метрівці. Нікель Ешмід, який вигравав Діамантову лігу в цьому виді у 2012 році (в минулому - мав першість інший ямаєць, Воррен Вейр) напередодні старту в Цюріху мав 14 очок, а його єдиний конкурент - Алонсо Едвард - 11. Панамському бігуну в цьому протистоянні краще вдався фінішний відрізок дистанції. Едвард залишив Ешміда другим. Українець Сергій Смелик фінішував сьомим з результатом 20,61.

На дистанції 1500 м американку Дженніфер Сімпсон з ніг збила одна з суперниць. Але сталося це вже після фінішу, де Сімпсон фінішувала першою. У підсумку представниця США, яка тиждень тому здобула переконливу перемогу на етапі в Стокгольмі і зуміла вклинитися в битву лідерів серії - Абебі Арегаві і Сифа Хассан - обійшла їх у таблиці.

На бар'єрної стометрівці інша американка, Квін Харрісон впала, зачепившись за сам бар'єр. Це, ймовірно, вартувало Харрісон перемоги в Діамантовій лізі. Головний приз серії втретє поспіль отримала Дон Харпер-Нельсон з США, яка перед фіналом відставала від співвітчизниці на чотири очки.

Серед метальних дисциплін на цюрихському турнірі Weltklasse варто виділити чоловіче метання списа. Напередодні фіналу лідерів тут було відразу три: по 8 очок мали Теро Піткямякі, Іхаб Абдельрахман і Вітцеслав Весели. Але виграв діамант не один з цієї трійки, і навіть не чемпіон Європи Антті Руусканен, а Томас Рьолер з Німеччини!

Заключний 14-й етап Діамантової ліги (він же - другий фінальний у серії) відбудеться 5 вересня в Брюсселі (Бельгія). На ньому, крім інших, лідерство в стрибках у висоту відстоюватиме українець Богдан Бондаренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram