>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Григорій Суркіс: РФС не зможе взяти кримські клуби до своїх лав

Росія йде хибним шляхом

Григорій Суркіс: РФС не зможе взяти кримські клуби до своїх лав
Фото: uklon.com.ua

Кримські футбольні клуби, що грали в українських лігах, припинили своє існування. Водночас у Криму з'явилося п'ять нових команд "Скіф" (Сімферополь), СК ЧФ (Севастополь), "Ахтіар" (Севастополь), "Перлина" (Ялта) і "Океан" (Керч). На думку російських функціонерів, створення нових клубів допоможе РФС обійти юридичні перепони і прийняти команди під свою юрисдикцію. Однак віце-президент УЄФА Григорій Суркіс упевнений, що Росія йде неправильним шляхом.

"Спостерігаючи за галасливою інформаційною кампанією, підкріпленою висловлюваннями офіційних представників російських футбольних і спортивних структур, навколо так званого прийому кримських клубів і регіональних федерацій до складу Російського футбольного союзу, не можу приховати свого здивування.

Як віце-президент УЄФА і почесний президент ФФУ я здивований - за яким правом РФС порушує такі питання і навіть виносить їх на голосування майбутньої позачергової конференції, не дочекавшись оприлюднення офіційної позиції ФІФА, УЄФА та ФФУ?

Хочу нагадати, що стаття 84 Статуту ФІФА говорить: "Асоціації, ліги або клуби, що входять до складу члена ФІФА, не можуть увійти до складу іншого члена ФІФА або проводити матчі на його території, окрім виняткових випадків. Для цього має бути отримано дозвіл від обох членів ФІФА, їх конфедерації і ФІФА".

Окрім цього, у статті 83, пункт 2 Статуту ФІФА йдеться: "Члени ФІФА та їхні клуби не можуть проводити матчі на території іншого члена ФІФА без його дозволу".

На цей момент немає жодних підстав стверджувати, що територія Криму більше не входить в юрисдикцію Федерації футболу України. А тому будь-які спроби РФС поширити свій вплив на цей регіон можуть бути розцінені як пряме порушення статутних норм ФІФА та УЄФА.

На жаль, російська сторона йде тим самим хибним шляхом, що і в рамках проекту так званої Об'єднаної футбольної ліги, коли процес створення спільного чемпіонату було нею запущений в односторонньому порядку", - цитує Суркіса "Футбольний клуб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram