>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Українські біатлоністки виграли Олімпіаду!

Для нашої країни це перша за 20 років золота медаль зимових олімпіад!

Українські біатлоністки, які є віце-чемпіонками світу-2013 в естафеті, підтвердили свій клас на Олімпіаді в Сочі!

Українки бігли естафету в "золотому" складі: Віта Семеренко - Юлія Джима - Валя Семеренко - Олена Підгрушна.

Зазначимо, що практично відразу вибули німкені і француженки: у Франциски Пройсс унаслідок падіння виникли проблеми з гвинтівкою, а в Марі-Лор Брюне виникли проблеми зі здоров'ям. Здалося навіть, що вона впала і знепритомніла. Втім, у своєму нинішньому складі ні француженки, ні німкені на "золото" не претендували.

Віта Семеренко весь етап ішла в групі лідерів. З другої стрільби Віта вийшла з відставанням у 5 секунд від росіянки Романової, але майже відразу "з'їла" розрив. Щоправда, італійка Доротея Вірер мчала так, що своє 6-секундне відставання від Романової перетворила на 7-секундний відрив.

Юлія Джима на позначці 8 км йшла із 15-секундним відставанням від італійки, але з "лежання", скориставшись зволіканням росіянки Зайцевої, пішла першою! Італійка Ніколь Гонтьє відверто "застрелилася" і пішла на штрафне коло.

А в цей час Габі Соукалова вкрай ненаситно поїдала відставання - на 800 метрах "з'їла" 13 секунд із 30-секундного відставання! Потім ще 8 секунд на кілометрі.

Зі "стійки" киянка Джима, відстрілявшись чисто, пішла першою, везучи Зайцевій 9 секунд! Соукалова скористалася двома додпатронами (+27 секунд), а норвежка Екгофф - одним.

Але Соукалова знову почала їсти з апетитом - уже 16 секунд відставання від Джими на позначці 10,9 км. Зайцева взагалі залишилася позаду! Росіянку з'їла й норвежка Екгофф.

На другій зміні українки везли найближчим конкуренткам чешкам 12 секунд.

Валя Семеренко надупевнено пройшла першу половину свого відрізка, а до "стійки" під'їхала майже з хвилинною перевагою над Росією і Норвегією. Але потім почалося щось неймовірне: з перших чотирьох пострілів Валя схибила три! Про те, як їй удалося зосередитися і закрити всі мішені - українка напише в мемуарах.

Незважаючи на проблеми, зі стадіону Валя пішла, везучи суперницям 30 секунд! З такими самими показниками і передачу здійснила.

Останній етап традиційно побігла капітан команди Олена Підгрушна (чемпіонка світу-2013 у спринті). При цьому Олена ще не повністю відновилася фізично після хвороби, а наприкінці гонки знадобилися не так її влучні постріли, як швидкість.

На додачу на "лежанні" Підгрушна схибила раз і дозволила підібратися до себе Вілухіній і Бергер - перевага скоротилася до 20 секунд.

Але на "стійці" Підгрушна показала себе - чисто пройшла! Вілухіна і Бергер по разочку схибили. А Підгрушна 11 секунд переваги за 800 м трансформувала у 22 секунди!

ЦЕ БУЛА ПЕРЕМОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, в скарбничці нашої олімпійської збірної до цього дня значилася лише одна нагорода Сочі - "бронза" Віти Семеренко у спринті. Іншого шансу завоювати на Олімпіаді медаль будь-якого ґатунку в нас більше не було б. Вони ВПОРАЛИСЯ!

Олімпіада в Сочі. Біатлон.

Жінки. Естафета 4х6 км.

1. Украина Україна (0+5) 1:10:02.5

2. Россия Росія (0+4) +26.4

3. Норвегия Норвегія (0+5) +37.6

4. Чехия Чехія (0+14) +1:23.2

5. Беларусь Білорусь (1+8) +1:30.9

Додамо, що єдину до сьогодні українську золоту медаль зимових ОІ виграла фігуристка Оксана Баюл - це сталося в Ліллехаммері-94.

Олімпійській збірній України в Сочі вдалося повторити свій найкращий результат на олімпіадах - виграти по одній золотій і бронзовій медалі.

Олімпіада завершується в неділю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram