>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Кореєць Ан завоював для Росії перше "золото" в шорт-треку

Збірна Росії, "вистріливши" дуплетом, обійшла всіх конкурентів за кількістю медалей. В активі господарів Ігор 14 нагород. У США, Норвегії та Нідерландів на одну медаль менше

Збірна Росії завоювала відразу дві медалі в шорт-треку на дистанції 1000 м. "Король шорт-треку" Віктор Ан завоював "золото", а вихідець із України Володимир Григор'єв став другим. "Бронзу" завоював голландець Шинк'є Кнегт.

Фото: EPA/UPG

Золото Ана стало для російської збірної третім на Олімпіаді, і першим, завойованим не в фігурному катанні. Раніше олімпійськими чемпіонами стали фігуристи в командному турнірі, а також спортивна пара Тетяна Волосожар/Максим Траньков.

Зазначимо, що Росія взагалі не мала олімпійських нагород у шорт-треку. Однак у Сочі виграла вже три медалі. Раніше, 10 лютого, Ан завоював "бронзу" на дистанції 1500 метрів.

Нагадаємо, Ан на Олімпіаді в Турині, виступаючи за Корею, став чемпіоном на дистанціях 1000, 1500 м, а також в естафеті 5000 м. Олімпіаду у Ванкувері Віктор пропустив через важку травму: у 2008 році спортсмен під час тренування вдарився коліном об борт. Ан переніс 4 (!) дуже складні операції і лише через 15 місяців зміг повернутися на лід. Однак у Кореї від Віктора вже відхрестилися. У 2011 році батько Ана написав листа у Союз ковзанярів Росії, у якому просив надати його синові можливість виступати за збірну Росії. 26 грудня 2011 року президент РФ Дмитро Медведєв підписав указ про надання Ан Хен Су (справжнє ім'я спортсмена) російського громадянства. Під час зміни громадянства ковзаняр взяв собі ім'я Віктор Ан. Свій вибір імені Ан пояснив так:

"По-перше, ім'я Віктор пов'язане зі словом "Вікторія", що означає "перемога". Виходить символічно, я хочу, щоб це ім'я принесло мені успіх. По-друге, я знаю ще одного корейця на ім'я Віктор, який дуже популярний в Росії і добре відомий у Кореї, - це Віктор Цой. Я хотів би стати так само знаменитим у Росії. І по-третє, мені сказали, що Віктор для російськомовних людей - ім'я легке і швидко запам'ятовується".

Зазначимо, що ковзаняр постійно живе в Росії і вже досить пристойно говорить російською мовою. Напередодні Олімпіади Віктор пообіцяв завоювати "золото" для всіх росіян.

Фото: EPA/UPG

Володимир Григор'єв на Олімпіаді в Турині на цій дистанцій був 15-м.

Олімпіада в Сочі. Шорт-трек. 1000 м

Чоловіки.

Фінал

1. Віктор Ан (Росія) - 1.25,325

2. Володимир Григор'єв (Росія) - 1.25,399

3. Шинк'є Кнегт (Нідерланди) - 1.25,611

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram