>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Снукер: Хіггінс вибуває у першому раунді

У китайському місті Ченду стартував небувалий за розмахом турнір, що повторює за форматом і сумою призових чемпіонат Британії

Снукер: Хіггінс вибуває у першому раунді
Фото: EPA/UPG

За два дні проведено 13 матчів. Є несподіванки і навіть сенсації. У боротьбі за право попадання в основну сітку три з семи володарів wild card завдали поразки професіоналам. Відзначилися зовсім юні китайські гравці. Так, 14-річний чемпіон світу серед юніорів Лю Хаотянь завдав поразки з рахунком 6:5 Майклу Уайту, програючи під час матчу 3:5. З таким самим рахунком 15-річний Чжао Сіньтун обіграв екс-чемпіона світу Кена Доерті, зробивши під час зустрічі брейк у 111 очок. Відзначився і 18-річний Лу Нін, який взяв гору у вирішальному фреймі над Баррі Пінчесом.

У першому раунді основної сітки сталася головна сенсація - Джон Хіггінс поступився Цао Юпену з рахунком 3:6. Джон почав матч з двох серій за 70 очок. Потім він збився на сумбурну гру, а Цао удар за ударом діяв дедалі впевненіше. 22-річний гравець, який проводить свій другий сезон в мейн-турі, продемонстрував гру, яка ніяк не відповідає його 66-му місцю у рейтингу. Складна система підрахунку очок ніяк не дозволяє Цао піднятися в цьому сезоні вище за 60-е місце (у тих, хто вищий за нього, в залік йде сума очок за два сезони, а Юпен почав сезон з нуля). Однак за рівнем гри Цао претендує на те, щоб вважатися другим за силою представником Китаю після Діна Джуньху. Цао виграв п'ять фреймів поспіль. З серією в 80 очок Хіггінс скоротив відставання, але вже в наступній партії матч завершився. Джон був дуже засмучений поразкою, але знайшов добрі слова на адресу переможця.

Чудовий матч провів Шон Мерфі. Він всуху обіграв Ендрю Хіггінсон. Порадував і Ніл Робертсон. Зі старту він програвав Райану Дею 0:2, але потім розігрався і завершив матч з рахунком 6:3 з трьома сотенними серіями в активі. Його брейк у 137 очок є наразі кращим на турнірі. З таким самим рахунком Марк Селбі завдав поразки Алістеру Картеру. Так сталося, що зіграні матчі закінчувалися з рахунком 6:0 (два матчі), 6:3 - 5 матчів, або 6:5 - цілих 6 зустрічей. Крім Хіггінса, зазнав поразки ще один сіяний гравець. Це Грем Дотт, якого впевнено обіграв Домінік Дейл - 6:3.

Цікавим виявився матч першого раунду між Меттью Стівенсом та вже згаданим 15-річним Чжао Сіньтуном. Меттью повів 4:1, але наступні три фрейми взяв китайський гравець. Після обміну фреймами рахунок став 5:5. У Чжао були непогані шанси виграти матч, проте його підвів властивий молодим надмірний азарт. Він зіграв важку чорну кулю, яку зазвичай не грають, а після цього пішов на червону. Ця куля була трохи простішою за чорну, але і відповідальність була незрівнянно більш високою - тут помилятися не можна було. Під тиском цієї обставини Сіньтун допустив промах, а у відповідь отримав справжній майстер-клас від Стівенса - шикарний переможний брейк.

У вівторок завершиться решта 8 матчів першого раунду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram