>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Скільки отримують українські футболісти?

У "Шахтарі" платять найбільше, а в "Дніпрі" стабільно затримують.

Скільки отримують українські футболісти?

Українські футболісти - люди небідні. Залежно від місця клубу в Прем'єр-лізі, його статків і майстерності гравців, їхній місячний дохід коливається від 10 тисяч до 200 тисяч доларів. "Взгляд" дізнався, в яких клубах платять найбільше, де затримують зарплату і хто з наших спортсменів - справжній доларовий мільйонер.

Навіть у найбідніших клубах українського елітного дивізіону футболісти, які далеко не завжди беруть участь в основному складі команди, отримують не менш ніж 10 тисяч доларів на місяць. А ті, хто дійсно щось уміє, заробляють значно більше. Гравці стартового складу "Шахтаря", "Динамо", "Дніпра" чи "Металіста", як правило, мають не менш ніж 50 тисяч доларів на місяць. Якщо ж до контракту із "Шахтарем" додається виступ за збірну України, то щомісячний гонорар становить не менш ніж 200 тисяч доларів, а то й більше!

Раніше більшість українських клубів платили "чорні" зарплати. Останнім часом ситуація змінилася - в багатьох клубах гравцям платять "по-білому". До "Шахтаря" і "Динамо", які шанують своє чесне ім'я, долучилися так званий "пул Коломойського" ("Дніпро", "Арсенал", "Кривбас" і "Волинь") і "Зоря".

Ще одна тенденція - регулярне зростання зарплат гравців у командах Прем'єр-ліги. Щороку їхні гонорари більшають на 5-10 відсотків. Якщо футболіст укладає з клубом контракт на три роки, то після закінчення цього терміну клуб, якщо задоволений гравцем, часто пропонує йому нові умови. Як правило, винагорода стає більшою на 15-30 відсотків.

Правда, є і так звані "проблемні" клуби. Своїми хронічними затримками зарплат славиться ужгородська "Говерла", з якою  минулого сезону позивалася ціла когорта футболістів. Несвоєчасно платять гроші в "Карпатах" - там затримка іноді сягає трьох місяців. Зі стабільним запізненням виплачують зарплату і в "Дніпрі". Втім, у Дніпропетровську футболісти до цього вже звикли - там свій графік отримання зарплат, і затримка на місяць-півтора мало кого лякає.

Але додавши в чомусь одному, керівництво клубів відступає в іншому. Так, топ-команди вирішили відмовитися від преміальних за перемоги. Цим шляхом давно пішов "Шахтар" (давно припинивши виплачувати заохочення за перемоги в чемпіонаті України), до нього приєднався і "пул Коломойського". За деякими даними, одну з команд пулу викрили в тому, що вона ділилася преміальними з командою-суперницею і так домагалася потрібного результату в матчі. Тепер у підшефних Коломойському і його партнерам клубах преміальні виплачують лише за виконання завдання за підсумками першого кола, наприклад, за певне місце в турнірній таблиці.

Середні зарплати в українському чемпіонаті (у тис. дол.)

"Карпати" (Львів), "Говерла" (Ужгород), "Іллічівець" (Маріуполь) - 10-15

"Металург" (Запоріжжя), "Чорноморець" (Одеса), "Ворскла" (Полтава) - 15-20

"Арсенал" (Київ), "Кривбас" (Кривий Ріг), "Волинь" (Луцьк) - 20-25

"Зоря" (Луганськ) - 15-25

"Таврія" (Сімферополь) - 20-30

"Металург" (Донецьк) - 30

"Металіст" (Харків) - 30-50

"Дніпро" (Дніпропетровськ) - 50-70

"Динамо" (Київ) - 50-100

"Шахтар" (Донецьк) - 75-100

Українські футболісти-мільйонери

Олександр Алієв ("Дніпро") - $2,7

Ярослав Ракицький ("Шахтар") - $2,3

Дмитро Чигринський ("Шахтар") - $2,3

Євген Коноплянка ("Дніпро") - $1,9

Марко Девіч ("Шахтар") - $1,9

Олег Гусєв ("Динамо") - $1,9

Євген Селезньов ("Дніпро") - $1,6

Артем Мілевський ("Динамо") - $1,5

Андрій П'ятов ("Шахтар") - $1,3

Денис Олійник ("Дніпро") - $1,2

Олександр Шовковський ("Динамо") - $1,2

В'ячеслав Шевчук ("Шахтар") - $1,1

Андрій Ярмоленко ("Динамо") - $1

Євген Хачериді ("Динамо") - $1

Олександр Кучер ("Шахтар") - $1

Роман Зозуля ("Дніпро") - $1

Руслан Ротань ("Дніпро") - $1

Сергій Назаренко ("Таврія") - $0,96

Максим Калиниченко ("Таврія") - $0,96

Едмар ("Металіст") - $0,96

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram