>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Держслужба молоді та спорту не зможе впливати на вибори в Федерації легкої атлетики

У відомстві запевняють, що розслідування фактів розтрати коштів не пов'язане з виборами президента ФЛАУ.

Держслужба молоді та спорту не зможе впливати на вибори в Федерації легкої атлетики
Сергей Глущенко
Фото: ianp.com.ua

Державна служба молоді та спорту не має змоги втручатися у справи спортивних федерацій країни, а розслідування фактів розтрати коштів, що їх виділили на підготовку й участь спортсменів в Олімпійських іграх, не пов'язане з майбутніми виборами президента Федерації легкої атлетики України.

Про це в інтерв'ю журналістам повідомив перший заступник голови Держслужби Сергій Глущенко.

"Спортивні федерації в Україні є громадськими організаціями, органи управління яких делегати обирають на конгресах. Держава в них не представлена, тож не має жодної можливості втручатися в їх справи. Це аксіома", - наголосив Сергій Глущенко.

Нагадаємо, 5 жовтня

голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін оприлюднив результати роботи слідчої комісії щодо нецільового використання коштів керівниками національної збірної України з легкої атлетики, виділених на підготовку спортсменів до Олімпійських ігор. За результатами розслідування було звільнено державного тренера збірної, першого віце-президента ФЛАУ Валерія Александрова та головного тренера збірної, віце-президента ФЛАУ Олександра Апайчева.

Перший заступник голови Держслужби зазначив, що корупційний скандал у збірній із легкої атлетики, який розгорівся після завершення Олімпійських ігор у Лондоні, назрівав уже багато років.

Нагадаємо, олімпійська чемпіонка Пекіна Наталія Добринська прокоментувала ситуацію в легкій атлетиці так: "Легкоатлети борються за правду вже 16 років. Але Федерація завжди "вирішувала проблему", караючи "бунтівників".

За словами Сергія Глущенка, в Держслужбі вирішили перевірити скарги спортсменів уже після Олімпіади, щоб не зривати підготовку до стартів. Він також зазначив, що з прийдешніми виборами президента ФЛАУ розслідування не пов'язано, тому звинувачення, які звучали на адресу Держслужби з боку президента Федерації Валерія Борзова - безпідставні.

"Практично в усьому світі федерації самі шукають гроші на розвиток видів спорту, за які вони відповідають. У нас же, у спадщину від радянської системи, федерації на 90-100% утримуються за рахунок держбюджету. Тобто держава не має права втручатися у справи федерацій, але повинна утримувати їх - чи не дивно? Але якщо ми хочемо домагатися у спорті високих досягнень, то повинні знати не тільки, яке фінансування на підготовку спортсменів потрібно, але й чи чесно і справедливо ці гроші витрачають. Інакше спортсмени будуть продовжувати підписувати порожні бланки відомостей, жити в орендованих квартирах і тренуватися в парках, як це було в Кисловодську. Було б добре, якби керівники федерації прислухалися до слів гуру менеджменту Пітера Друкера: "Поганий менеджер вирішує проблеми, хороший - шукає можливості", - заявив Сергій Глущенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram