>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

"Шахтар" - "Норшелланд" - 2:0. Скромненько і без смаку

Дубль Мхітаряна вивів "гірників" на перше місце. З такою грою втриматися на вершині підопічним Луческу буде непросто

ФОТО: EPA/UPG

У середу спортивне життя в Донецьку вирувало. Першому матчу "Шахтаря" в Лізі чемпіонів передував хокейний поєдинок. І не пересічна гра ПХЛ, а зустріч двох команд КХЛ. Боси хокейного клубу, аби не втратити аудиторію, навіть організували безкоштовний автобусний маршрут, що поєднав "Дружбу" з "Донбас Ареною". Напевно, даремно. Аншлагу в льодовій арені не спостерігали. Хокей у столиці Донбасу ще до пуття не вкоренився. Ще й результатами "Донбас" своїх шанувальників не радує. Дві домашні поразки - аж ніяк не таких показників очікували від Пуйстоли, Туппорайнена і Кашпарова донецькі шанувальники льодових баталій. Ось і в середу "Донбас" програв. Цього разу - хабаровському "Амуру"... Ті "спортсмени", які вирішили подивитися хокей (до їх числа потрапив і Олексій Гай), а потім за чашкою чаю в теплій компанії обговорити невдалу гру Бартуліса, сейви Егсберга, промахи Петерсона і, нарешті, вирушити на "Донбас Арену", навряд чи щось втратили. У першому таймі на полі домінували футболісти "Норшелланда".

Аутсайдер групи виявився не таким уже й простим суперником, а порівняння із самою "Барселоною" - цілком доречними. Як виявилося, Мірча Луческу дарма перед матчем ділив тушу ще не вбитого тигра (саме таке прізвисько має данський клуб), розмірковуючи про півфінал Ліги чемпіонів. Фарумський "звір" хоч і був невеликим, зате досить живучим.

Данці грали в цікавий футбол, розбивши вщент усі наші уявлення про скандинавський футбол. Замість силової боротьби, довгих верхових передач а-ля Бендтнер ми побачили технічну команду, що грає в короткий, дрібний пас. Що ж, можна констатувати, ватажок "зграї" Каспер Х'юмланд недаремно їздив у гості до Пепа Гвардіоли й основні принципи каталонського футболу засвоїв. Інша річ, що свого Іньєсти в "Норшелланда" не було. Можливо, в майбутньому Андреас Лаундруп (син неперевершеного Міхаеля) і заповнить цю прогалину, але наразі гострого креативного гравця в центрі поля данцям не вистачає. Не випадало очікувати несподіваних переведень ліворуч на Джона, тонких розрізних передач на "блукаючого" по вістрю Бекмана від 36-річного Стокхольма. От і вийшло, що сказавши "А", на повні груди крикнути "Б" гості на "Донбас Арені" не змогли.

Утім, цей "А" в Донецьку пролунав гучно та виразно. Хіба ж то жарти, неупереджений "комп'ютер" на екваторі першого тайму видав цифри, що шокували "гірників" - футболісти "Норшелланда" володіли м'ячем 58%! Такого нахабства від приїжджих ніхто не сподівався. Такими показниками на "Донбас Арені" могли похвалитися лише два клуби - "Барса" і "Зеніт". Ось вам і дебютанти найпрестижнішого континентального турніру!

Однак видобути якісь реальні дивіденди зі своєї переваги у володінні м'ячем данські "тигри" не змогли. Півзахисники "Норшелланда" грали правильно: м'яч практично не втрачали, постійно знаходили "третього" у своїх "трикутниках" і неспішно просувалися ворожою територією. Але зробити гострий пас у команді Х'юмланда виявилося нікому. Виконавця, здатного присмачити непогано зварену данську кашу запашними "східними" спеціями, у "Норшелланда" не було. Практично всі "тигри" діяли надто правильно, "по-науковому". Схематично... Щось зімпровізувати, зіграти не по нотах, а як душі заманеться, намагався лише Джошуа Джон, який здобував освіту в Голландії. Але його зусиль було замало.

"Гірники" прокинулися лише під завісу першого тайму. Центр поля у гостей почав просідати, і донецькі півзахисники нарешті отримали можливість грати у свою гру. А як можуть Фернандіньо і Мхітарян комбінувати, розповідати, напевно, не треба. Запитайте хоча б у Велозу. Тепер про це дізналися і в Данії.

Отримавши метр вільного простору і ковток свіжого повітря, Ферні і Генріх закрутили веселу мелодію. За п'ять останніх хвилин першої половини донеччани створили три хороші моменти біля воріт Хансена, за сорок попередніх - усього лише один (Адріано, вискочивши один-на-один із голкіпером, вирішив упасти). Причому всі три атаки розвивалися за однією схемою: поздовжня розрізна передача на правий фланг, простріл на ближню штангу. Перші два рази все закінчувалося банально - кутовими (простріл Фернандіньо до адресата не дійшов, а з ударом Мхітаряна впорався воротар). Третя спроба увінчалася успіхом. Фернандіньо прекрасною передачею знайшов на правій брівці Адріано (номінально правий хав Ілсіньо гру провалив. Як, утім, і Вілліан. Зіпсували пацана скупуваті лондонські дядьки). Луїс на швидкості пішов від захисника і прострелив на Мхітаряна. Генріх цього разу не схибив.

Другий тайм видався багатшим на події. "Норшелланд" активно йшов уперед, але козирів, здатних перебити "донецькі" карти, у коуча "тигра" не виявилося в рукаві. "Гірники" ж помилок першої половини матчу не повторювали і на кожен випад гостей відповідали своїм. А оскільки індивідуальна майстерність і загальнокомандна швидкість у господарів були вищими, то Хансену довелося не раз і не два рятувати свою команду. А з виходом Алекса Тейшейри данська пісенька виявилася закінченою. Лузгаючи в центрі поля данську перепасовку, як насіння, Ферні й Алекс раз за разом організовували швидкі набіги на ворота "Нордшелланда". Один з яких і увінчався успіхом. Знову постарався Мхітарян. "Гірники" цілком могли довести справу до розгрому, але це було б, напевно, по-спортивному неправильно. Великої поразки хоробрі фарумські "тигренята" не заслужили.

"ШАХТАР" - "НОРДШЕЛЛАНД" - 2:0

Голи: Мхітарян (44, 76).

"Шахтар": П'ятов, Рац, Кучер, Ракицький, Срна, Ілсіньо, (Тейшейра, 70), Хюбшман, Фернандіньо, Мхітарян, Вілліан, (Дуглас Коста, 81), Луїс Адріано, (Девич, 75).

"Нордшелланд": Хансен, Окоре, Руньє, Паркхерст, Джон (Лаудруп, 81), Стокхольм, Мтиліга, Аду, Крістенсен, (Крістіансен, 62), Бекманн, Лоренцен, (Норстранн, 72).

Попередження: Луїс Адріано (36), Срна (68) - Хансен (36), Крістенсен (42), Лоренцен (59), Мтиліга (82).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram