>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Паралімпіада-2012: Україну позбавили золотої медалі

Скандал у благородному сімействі.

Паралімпіада-2012: Україну позбавили золотої медалі
Фото: EPA/UPG

Українська легкоатлетка Марія Помазан у неділю стала дворазовою паралімпійською чемпіонкою Лондона-2012. Але подвійна перемога виявилася короткостроковою, оскільки одну з двох золотих медалей у спортсменки забрали, причому двічі, повідомляє прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України.

Якщо з медаллю в штовханні ядра ніяких суперечок не було - вона здобула впевнену перемогу, штовхнувши ядро на 12,22 метрів, і, таким чином, встановила новий світовий рекорд, то її "золото" в метанні диска опинилося в центрі скандалу через електронну систему розрахунків результату.

Міжнародний паралімпійський комітет спочатку прийняв безпрецедентне рішення в цій дисципліні - присудити дві золоті та дві бронзові нагороди, не даючи нікому "срібла".

Представник Міжнародного паралімпійського комітету Крейг Спенс заявив: "Через технічну помилку в системі оцінювання, яку забезпечує компанія Omega, ми вирішили в неділю провести ще одну церемонію нагородження на Олімпійському стадіоні, де дві золоті медалі присуджено українці Помазан і китаянці Цин Ве, і дві бронзові австралійці Кетрін Праудфут і китаянці Цюн Бао. Але в таблиці медалей залишиться відкоригований після помилки результат - "золото" у Цин Ве, "срібло" у Помазан і "бронза" у Кетрін Праудфут".

Утім упродовж неділі комітет п'ять разів переглядав своє рішення про золоту медаль Помазан у метанні диска. Зрештою, вирішено провести нову церемонію в понеділок вранці, нагородивши українську паралімпійку срібною медаллю. Помазан не прийшла на церемонію.

Лондонський оргкомітет і компанія Omega, яка забезпечує роботу електронної системи підрахунку результату, вибачилася перед усіма атлетами за помилку, допущену під час підрахунку результатів в об'єднаній дисципліні з метання диска в класах F35/36.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram