>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Олімпіада-2012: Хой жив, Хой живий, Хой буде жити

Сер Крістофер Ендрю Хой став найтитулованішим олімпійцем Великобританії.

Фото: EPA/UPG

Для Британії велотрек - те саме, що для американців плавання. У цьому виді спорту вони можуть підтягнути всі "недоробки" в інших номерах олімпійської програми. І якщо Америка в плаванні взяла 16 золотих із 30-ти можливих, то британці спрацювали ще ретельніше - 7 золотих із 10-ти можливих на велотреку! А ще ж були одна срібна й одна бронзова нагороди.

Але для сера Крістофера Хоя існують тільки золоті нагороди. Він ще в Пекіні увійшов в історію, коли став другим британським спортсменом після плавця Генрі Тейлора, який виграв три золоті медалі на одних Олімпійських іграх. Хой і так був найбільш титулованим велогонщиком планети (додайте 11 перемог на чемпіонатах світу), а в "рідному" Лондоні (адже він шотландець) став ще й найбільш титулованим британським спортсменом усіх часів. Своє шосте олімпійське "золото" 36-річний тріумфатор завоював у дисципліні під назвою кейрин. Є рекорд! Після такого можна і в політику йти - рейтинги забезпечені. Або відразу в Палату лордів.

Шотландський лицар велотреку Кріс Хой. З квітами і медаллю
Фото: EPA/UPG
Шотландський лицар велотреку Кріс Хой. З квітами і медаллю

Завдяки, зокрема, і Хою Великобританія з 22 золотими нагородами закріпилася на третьому рядку медального рейтингу. А всього в господарів Ігор - 48 медалей (22+13+13).

Лідирують же китайці, які у вівторок узяли ще три "золота" (два - в гімнастиці) - 73 нагороди (34+21+18). Збірна США, яка другий день поспіль розживається лише однією золотою нагородою, нехай подякує унікальному росіянинові Іллі Захарову. Чому унікальному? Просто він не дав китайцям завоювати чергове, шосте, "золото" в стрибках у воду - на 3-метровому трампліні. Тоді Америка точно помахала б Китаю ручкою. А так начебто можна продовжувати погоню - 70 медалей (30+19+21).

І відзначимо росіян, які другий день поспіль беруть три олімпійські "золота". Відзначилися дует синхроністок, уже згаданий Захаров, а під завісу дня на 2.38 м вистрибнув екстравагантний Іван Ухов. І Росія вперше на цій Олімпіаді прорвалася в ТОП-5 збірних - 48 медалей (10+18+20).

Російський стрибун у висоту Іван Ухов. Наразі без квітів і медалі, але шевелюра завжди при ньому
Фото: EPA/UPG
Російський стрибун у висоту Іван Ухов. Наразі без квітів і медалі, але шевелюра завжди при ньому

Наша збірна, на жаль, у вівторок дорогоцінними металами не розжилася. У вітрильному спорті в класі RS-X (дуже нагадує віндсерфінг) дуже близькою до медалі була Ольга Маслівець, але на останніх метрах дистанції вона проґавила лідерство і медаль - четверта. У стрибках із 3-метрового трампліна восьмим став Ілля Кваша. У категорії понад 105 кг шостим був важкоатлет Ігор Шимечко - 429 кг (197+232).

У тріатлоні 42-м фінішував Данило Сапунов, а дует синхроністок Юшко/Сидоренко став шостим. І в півфіналі бігу на 200 м ми втратили всіх спортсменок (Ремень, Бризгіна, Стуй).

Український дует синхроністок Дарія Юшко і Ксенія Сидоренко
Фото: www.noc-ukr.org
Український дует синхроністок Дарія Юшко і Ксенія Сидоренко

Зате байдарочниця Інна Осипенко-Радомська (олімпійська чемпіонка Пекіна, до речі) вийшла у фінал на дистанції 500 м, а боксер Тарас Шелестюк (до 69 кг) гарантував собі бронзову медаль. У нашої команди залишилося 9 нагород (3+0+6), і вона 19-та в медальному заліку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram