>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Україна на Олімпіаді: день перший, невдалий

У перший медальний день Олімпійських ігор наші спортсмени не змогли піднятися на п'єдестал, але дехто зробив хороший заділ на майбутнє.

Україна на Олімпіаді: день перший, невдалий
Катерина Бондаренко могла сотворить главную сенсацию женского теннисного турнира, но ей немного не хватило
Фото: EPA/UPG

Розчарування дня

Від дзюдоїста Георгія Зантарая очікували чого завгодно, тільки не поразки вже в першій сутичці. Але чемпіон світу-2009 і дворазовий призер ЧС у категорії до 60 кг у поєдинку з італійцем Верде не зміг продемонструвати жодних дій, які судді оцінили б оцінкою. А під час додаткової 3-хвилинки Верде вирвав перемогу.

Тренер нашого чемпіона Віталій Дуброва зазначив, що Георгію не вистачило концентрації. На його підготовці до Олімпіади позначалися і переживання за дружину, яка повинна була народити, і те, що йому стало складніше "зганяти" вагу ...

Команда дня

В академічному веслуванні пробилася у фінал наша жіноча четвірка парна. Українська команда - головний фаворит змагань - дуже впевнено виграла свій заїзд. Найближчих конкуренток - австралійок - дівчата обійшли майже на три секунди. Фінал пройде в середу.

Спортсмен дня

Найвищий результат дня серед усіх українських спортсменів (у фіналі) показав стрілець Олег Омельчук. У стрільбі з пістолета з десяти метрів він вийшов у фінал із шостим результатом, а потім зміг піднятися ще на одну позицію. У підсумку - високе п'яте місце. Омельчук також змагатиметься в стрільбі з пістолета з 50 м.

Спортсменка дня

Катерина Бондаренко, хоч і "зачохлила" ракетку вже першого дня змагань у тенісистів, але заслуговує на втішні слова. Суперницею Каті була чешка Квітова - переможниця Вїмблдону-2011, півфіналістка турніру-2010 і чвертьфіналістка цього року. Нагадаємо, тенісний турнір проходить саме на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету.

Катя мужньо боролася з 6-ю сіяною. Виграючи 4:1 у першій партії, але в підсумку віддавши її з рахунком 4:6 (у цьому вся Бондаренко), українка не розклеїлася і на зубах (Квітова подавала на матч) вирвала у суперниці другий сет - 7:5. Але у вирішальній партії все ж поступилася - 4:6. Бондаренко-молодша зробила лише 4 подвійні помилки (а могла всі 20) і 16 невимушених (чешка - 5 і 39 відповідно), але поступилася 20 балами на віннерсах. Та все одно - молодець! Боролася ...

***

Чого не скажеш про багатьох наших спортсменів. У плаванні і близько не мали шансів пройти кваліфікацію Максим Шемберєв (400 м комплексом), Сергій Фролов (400 м вільним стилем), Ганна Дзеркаль (400 м комплексом), яка програла переможниці майже 17 секунд, і Валерій Димо (100 м брасом). У жінок у стрільбі з пістолета з 10-ти метрів Дар'я Шаріпова показала 13-й результат, а її тезка Тихова - 23-й.

У командних змаганнях чоловіків-лучників українці пройшли господарів Ігор, але в 1/4 фіналу впевнено програли корейцям - 220:227. А корейці потім програли американцям. А американці у фіналі поступилися італійцям (апеннінці лише останнім пострілом, який припав на "десятку", уникли "перестрілки").

У боксі в категорії до 56 кг Павло Іщенко відразу програв американцеві Діас 9:19. В академічному веслуванні з наскоку не змогли пробитися у фінал чоловічі двійка і четвірка парні та вісімка з рульовим. На хлопців чекає друга спроба.

У змаганнях рапіристок уже в другому раунді поступилася Ольга Лелейко. У шосейних велогонках Андрій Гривко у складі великої групи спортсменів лише 8 секунд програв казаху Винокурову, ставши 17-м у груповій гонці. Дмитро Кривцов тут же був 66-м.

У настільному тенісі перший раунд відбору пройшов Олександр Дідух, а от Ярослав Жмуденко програв єгиптянинові Ассарі 1:4. У тому ж виді спорту, але в жінок, не змогла вийти в третій раунд Тетяна Біленко. Виграючи в румунки Додян 3:1, Біленко потім програла три партії поспіль, а у вирішальній поступилася з рахунком 2:11! Єдина втіха (якщо це, звісно, розрада): далі на нашу спортсменку чекала перший номер рейтингу китаянка Дін Нін. Шансів, як ви розумієте, все одно не було.

А ось у Маргарити Песоцької був би цілком прохідний опонент: 12-й номер посіву, 39-річна голландка Жао Лі (голландці, як і пів-Європи, промишляють тим, що прилаштовують до себе азіатських спортсменів). І наша тенісистка пройшла до третього раунду, вигравши в іспанки Сари Рамірес 4:1. Ключовою стала четверта партія, в якій українка вигризла перемогу 13:11.

Чоловіча збірна гімнастів із 7-м результатом пробилася до фіналу командних змагань. Медалі тут  розіграють 30 липня. А у фінал багатоборства вийшли Микола Куксенков (6-й) і Олег Верняєв (13-й).

 

***

А медальний залік після першого дня Олімпіади очолив Китай - вже чотири "золота". В італійців - два (але це тимчасовий лідер). Нагадаємо, саме спортсмени Піднебесної чотири роки тому на домашній Олімпіаді здобули найбільше золотих нагород - 51!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram