>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФІФА офіційно дозволила запровадити технологію фіксації гола

У Цюриху завершилося спеціальне засідання Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB), на якому обговорювали можливість уведення електронної системи визначення взяття воріт і відповідних змін у правилах гри.

ФІФА офіційно дозволила запровадити технологію фіксації гола
Система Hawk Eye
Фото: EPA/UPG

Орган, відповідальний за трансформацію правил, більшістю голосів проголосував за цю зміну.

Тепер два творці систем визначення взяття воріт - Hawk Eye і "ГолРеф", які вже перевіряли завдяки березневій ініціативі ФІФА, - розпочнуть новий етап розробок і тестів. Їх завдання зробити всю апаратуру доступною для використання всіма організаторами змагань під егідою ФІФА.

На офіційному рівні обидві системи пройдуть фінальний тест під час грудневого чемпіонату світу серед клубів, і в разі успіху почнеться їхнє повсюдне впровадження. При цьому ще невідомо, чи будуть на турнірі використовувати додаткових арбітрів за воротами. Це питання наразі на стадії обговорення.

Після того як повсюдне впровадження систем визначення взяття воріт схвалять остаточно, за розробку аналогічних систем зможуть узятися й інші компанії, які матимуть право продавати свої продукти після отримання ліцензії ФІФА. Із цим світовий керівний футбольний орган пов'язує надії на зниження ціни на систему, що підвищить її доступність.

- Зараз ціна на наявні дві системи становить приблизно 250 тис. доларів, - заявив віце-президент ФІФА Жером Вальке. - Мається на увазі готовий варіант для одного стадіону. Проте коли таких систем стане більше, вартість повинна впасти. Як зможуть бідні клуби і федерації їх зараз закуповувати? Для змагань під егідою ФІФА ми оплатимо все самі. Приміром, власним коштом установимо все необхідне обладнання. Щодо інших змагань, то їхні організатори повинні самі вирішувати, чи потрібна їм така система.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram