ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ заявила про мільйонні зловживання на Житомирському бронетанковому заводі

За даними спецслужби, держпідприємство закупило за 2,5 млн гривень техніку, яка і так є.

СБУ заявила про мільйонні зловживання на Житомирському бронетанковому заводі
Фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила посадових осіб державного підприємства "Житомирський бронетанковий завод" на мільйонних зловживаннях при виконанні оборонзамовлення.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

"В рамках раніше розпочатого кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що навесні 2018 посадовці держпідприємства уклали зі львівським науково-виробничим об'єднанням договір на технічне обслуговування та ремонт приладів радіаційної та хімічної розвідки. Вартість ремонту систем захисту склала 2,5 мільйона гривень", – йдеться в повідомленні.

Однак, як показала перевірка, на бронетанковому заводі є вся необхідна матеріально-технічна база, яка дозволяє без задіяння сторонніх фірм здійснювати обслуговування й настройку цієї військової техніки.

Водночас львівське підприємство необґрунтовано залучило три фірми-субпідрядники, штучно завищивши вартість робіт на понад 60%.

Експерти також виявили низку порушень технологій ремонту й тестування військових приладів, що могло призвести до передчасного виходу з ладу обладнання та ставило під загрозу життю і здоров'ю військовослужбовців в умовах радіаційної та хімічної небезпеки.

Фото: ssu.gov.ua

Правоохоронці провели сім санкціонованих обшуків на підприємстві й у львівській фірмі, у декількох військових представництвах у Києві, а також за місцями проживання учасників угоди. Під час них було вилучено військову продукцію, договори і фінансову документацію.

Триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, у червні 2018 року співробітники СБУ і військової прокуратури провели обшук на Житомирському бронетанковому заводі в рамках кримінального провадження щодо розтрати коштів службовими особами цього держпідприємства.

У 2019 був призначений новий керівник заводу – Олексій Жуковець. Він переміг у конкурсі з 38 кандидатами і вже пройшов перевірку на поліграфі. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram