ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна вносить дексаметазон у протокол лікування COVID-19

Раніше про його ефективність заявляли у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Україна вносить дексаметазон у протокол лікування COVID-19
Фото: facebook/Юрій Рильчук

МОЗ України розширив перелік лікарських засобів у протоколі лікування коронавірусу. Зокрема, туди вирішили внести дексаметазон, повідомив на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Узагалі національний протокол - це детальна інструкція, в який спосіб застосовувати, при яких схемах лікування. Вона спрямована на те, щоб лікування було більш ефективним. Ефективне лікування - це дуже зрозуміла для всіх річ. Щоб людину лікувати якомога швидше, щоб результати, кількість людей, які видужали, зростала, а кількість летальних випадків постійно зменшувалася", - заявив Степанов.

Він додав, що в українських лікарів є досягнення в лікуванні коронавірусу, а ефективність лікування буде ще кращою, якщо кожен українець їм допомагатиме.

"Давайте допоможемо нашим лікарям, нашим медичним працівникам. Від нас потрібно небагато - ми повинні дотримуватися правил, які встановлені в нашій країні. Ми повинні користуватися масками, антисептиками і дотримуватися соціальної дистанції. Це зменшить кількість госпіталізацій, зменшить навантаження на них", - заявив Степанов.

Нагадаємо, що британські вчені вважають, що недорогий і доступний препарат дексаметазон може допомогти врятувати життя багатьох тяжкохворих пацієнтів, у яких діагностували коронавірус.

Дексаметазон - це синтетичний глюкокортикостероїд, який має протизапальну та імунодепресивну дію.

За даними дослідників, включення дексаметазону в курс лікування знижує ризик летального результату на 33% для пацієнтів на штучній вентиляції легень (ШВЛ) і на 20% - пацієнтів на ЕКМО (метод насичення крові киснем). У Всесвітній організації охорони здоров'я заявляли, що цей препарат ефективний для лікування коронавірусу. Голова ВООЗ закликав збільшити виробництво цього препарату.

Однак головна лікарка Олександрівської лікарні в Києві Людмила Антоненко заявила, що дексаметазон лише зменшує запальний процес, яким супроводжується перебіг захворювання, але він жодним чином не впливає на вірус. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram