ГоловнаСуспільствоОсвіта

Віктор Ляшко розповів, що варіант повного скасування ЗНО цього року дійсно розглядається

У влади є три варіанти - провести ЗНО в призначені терміни, перенести або не проводити взагалі.

Віктор Ляшко розповів, що варіант повного скасування ЗНО цього року дійсно розглядається
Фото: testportal.gov.ua

Зовнішнє незалежне оцінювання в 2020 році дійсно може не відбутися, якщо буде значно перевищено епідемічні показники. Про це в коментарі LB.ua розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. 

"Усе залежатиме від епідситуації. У суботу на комісії з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій ми обговорювали різні варіанти: що ЗНО буде проведено в заплановані дати, що його перенесуть і що його скасують. Епідситуація може вплинути на будь-який із цих варіантів, тому остаточне рішення щодо проведення ЗНО з 25 червня по 17 липня ми приймемо 22 червня".

Віктор Ляшко сказав: якщо ситуація буде приблизно такою, як сьогодні, то ЗНО відбудеться в заплановані дати. На запитання про те, в якому випадку ЗНО цього року не відбудеться, він відповів: "Якщо в нас буде стійке зростання поширення коронавірусної інфекції. Індикатори ще не затверджені, але орієнтовно: коли більш ніж у 50% регіонів будуть перевищені три наші показники - інцидентність, завантаженість лікарень і тестування, і якщо загальна кількість активних хворих перевищуватиме 60 випадків на 100 тис. населення. Зараз ця цифра становить 37. Тобто нам усім потрібно дуже постаратися, щоби було таке зростання".

Відповідаючи на запитання, чому під сумнівом опинилося проведення ЗНО, тоді як, наприклад, працюють усі дитячі садки, де контакт між дітьми набагато ближчий і тривалий, Ляшко сказав, що в разі описаного вище зростання темпів поширення вірусу дитячі садочки також будуть закриті.

Він підкреслив, що в силах усіх громадян стримувати поширення вірусу: мити руки, дотримуватися соціальної дистанції, надягати маски в місцях скупчення людей. А також повідомляти в Держспоживслужбу про порушення правил карантину в кафе і магазинах.

За інформацією LB.ua, президент Володимир Зеленський на селекторній нараді з губернаторами теж говорив, що розглядається питання про скасування ЗНО в цьому році і що уряд прораховує різні варіанти.

Також учора народний депутат Євгенія Кравчук, яка є заступницею голови фракції "Слуга народу" в ВР, опублікувала пост про неприпустимість скасування ЗНО. Але потім відредагувала пост, і замість фрази про те, що скасування ЗНО неприпустиме, написала: "Фракція обговорить свою позицію з цього питання наступного тижня".

Нагадаємо, в п'ятницю, 12 червня, через погіршення епідеміологічної ситуації в країні Кабмін заборонив проведення пробного ЗНО, яке було призначене на 15 червня.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив що, згідно з інформацією, яку він отримав з декількох не пов'язаних між собою джерел, влада має намір узагалі скасувати зовнішнє незалежне оцінювання.

Зовнішнє незалежне було впроваджено в 2007 році для того, щоб унеможливити корупцію під час вступу до вищих навчальних закладів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram