ГоловнаСуспільствоВійна

Журналісти Казанський і Гармаш братимуть участь у засіданнях ТКГ з питань Донбасу (оновлено)

Вони консультуватимуть українську делегацію як представники ОРДЛО від Донецької області.

Денис Казанський
Фото: facebook.com/den.kazansky
Денис Казанський

Починаючи з 9 червня українську делегацію в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу консультуватимуть представники ОРДЛО - журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш від Донецької області, голова Міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво" Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер - від Луганської.

Цю інформацію в коментарі LB.ua підтвердив віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков

"Так, ми почали!" - повідомив він.

Радники делегації України мають право виступу з питань, які потребують обговорення і консультації з представниками ОРДЛО згідно з положеннями Мінських домовленостей.

Український журналіст і блогер Денис Казанський на своїй сторінці в Facebook пояснив, що в комплексі заходів з виконання Мінських угод є пункти про те, що питання місцевих виборів в ОРДЛО і закон про особливий статус цих районів має обговорюватися і узгоджуватися з представниками окремих районів Луганської та Донецької областей.

"При цьому в документі, як ви можете самі переконатися, немає жодної згадки про те, які саме це мають бути представники окремих районів. Такі організації, як "ЛНР" і "ДНР", ніде не згадуються. І ніде не сказано, що саме з ними Україна повинна щось узгоджувати", - зазначив Казанський.

Від ОРДЛО виступали громадяни Росії, при цьому переселенці не могли брати участі в засіданнях ТКГ.

"Тепер же ситуація змінилася, до переговорів залучено групу корінних жителів Донбасу, які виїхали в 2014 році через переслідування і погрози, до числа яких увійшов і я. І в нас уже точно не менше прав представляти окремі райони - по-перше, на відміну від бойовиків "ЛДНР", ми не є злочинцями (не віджимали, не мародерствували, не катували людей на підвалах), по-друге, ми не є громадянами Росії і маємо тільки українські паспорти. Громадяни РФ не мають ніякого права вказувати, як нам в Україні жити і які закони приймати", - підкреслив Денис Казанський.

Журналіст і інші представники ОРДЛО виступають проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

"Що ж стосується можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території, то наша позиція така, що вони можливі лише після отримання Україною контролю над кордоном і відбуватися можуть винятково за українськими законами - з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців", - підсумував журналіст.

Обновлено 09:45 Журналіст Сергій Гармаш повідомив, що вже сьогодні, 9 червня, братиме участь у роботі політичної підгрупи. 

Сергій Гармаш
Фото: facebook.com/sergiy.garmash
Сергій Гармаш

"Ми не будемо вести переговори з "ДНР". Цих трьох букв немає в Мінських угодах. Ми як представники ОРДЛО будемо вести консультації з нашою владою і погоджувати або не погоджувати її рішення з важливих для нас питань щодо Донбасу. Зрештою, нам там жити і не враховувати наших інтересів - означає створювати ґрунт для майбутніх, тепер уже справді цивільних, конфліктів. Росія як сторона конфлікту теж може "запрошувати" туди кого завгодно, але оскільки Донецька і Луганська області (разом з їх окремими районами) є адміністративними одиницями України (і це визнає весь світ, у тому числі Москва), то логічно, що Київ сам визначає, з ким йому консультуватися на переговорах з Росією ", - написав він.

Нагадаємо, Денис Казанський є уродженцем Донецька. Став відомий за критику Партії регіонів і освітленні проблем Донецької області. У 2014 році почав писати для "Українського тижня". З 2016-го працював ведучим телепрограми "Блогери" на каналі 3s.tv.

Сергій Гармаш - уродженець Єнакієвого. Є головним редактором журналу "ОстроВ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram