ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україну повернулися учасники 24-ї антарктичної експедиції

Полярники добиралися додому 24 дні.

В Україну повернулися учасники 24-ї антарктичної експедиції
Фото: uritsk.livejournal.com

Учасники зимувального загону 24-ї Української антарктичної експедиції повернулися в Україну після майже 13 місяців роботи на станції "Академік Вернадський". Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки.

Евакуаційний рейс з Лісабона прибув 17 травня в аеропорт "Бориспіль".

Разом з ними повернулися учасники сезонного загону, які працювали на станції три місяці.

"Ми хвилювалися, що в умовах суворого карантину майже по всьому світу нам не вдасться швидко повернути наших полярників додому. Однак завдяки роботі команди НАНЦ, Посольств України в Чилі, Бразилії та Португалії це питання вдалося вирішити. Тоді як низка інших країн були змушені залишити свої експедиції на станціях до наступного року або ж законсервувати станції", - розповів керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Полярники вирушили зі станції "Академік Вернадський" ще 24 квітня. На дорогу додому вони витратили 24 дні.

Після перетину найбільш штормового місця планети - протоки Дрейка - учасники експедицій прибули в порт Пунта-Аренас у Чилі. Потім через Сантьяго, Сан-Пауло і Лісабон повернулися в Україну.

Враховуючи затримку зимувального загону 25-ї УАЕ в дорозі з України в Антарктиду, перезмінка в цьому році тривала два місяці і стала однією з найдовших в історії станції.

В Антарктиді вчені вивчали, зокрема, зміни клімату, антарктичні мікроорганізми, флору (зокрема, єдині квіти Антарктиди - колобантус і десшампсію), гніздування домініканських чайок і поморників, популяції пінгвінів і китів.

Зазначається, що дані, отримані полярниками, мають цінність не тільки для української, а й для світової науки.

Всі полярники, які прибули в Україну, будуть два тижні перебувати вдома на самоізоляції.

Фото: https://mon.gov.ua/

Фото: https://mon.gov.ua/

Фото: https://mon.gov.ua/

Фото: https://mon.gov.ua/

Нагадаємо, загін 25-ї УАЕ вирушив на станцію "Академік Вернадський" наприкінці березня 2019 року. Цих полярників вперше відібрали на основі відкритого конкурсу.

Раніше повідомлялося, що на українській антарктичній станції "Академік Вернадський" помер один з учасників 25-ї експедиції - кухар Василь Омелянович. За попередньою інформацією, він вчинив самогубство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram