ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ почала розслідування через бота з персональними даними в Telegram

Голова Мінцифри заперечує, що бот пов'язаний з додатком "Дія".

СБУ почала розслідування через бота з персональними даними в Telegram
Фото: EPA\UPG

Служба безпеки України почала розслідування через бота з персональними даними в месенджері Telegram.

Про це повідомив у фейсбуці міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"У Telegram запрацював бот, який використовує великі обсяги персональних даних. Відразу ж активно почали поширюватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою додатку "Дія". Це неможливо навіть теоретично!" - підкреслив міністр.

"По-перше, і головне: "Дія" не має бази даних і не накопичує такої інформації. По-друге, кількість інформації, яка доступна в зазначеному боті набагато (в десятки, а то й сотні разів) перевищує ту, з якою працює "Дія". По-третє, попередній аналіз інформації бота свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в даркнеті. Зокрема, йдеться про базу даних ПриватБанку, а також інших приватних (недержавних) баз даних. Наприклад, у боті доступні паролі від ВКонтакте, Linkedin", - додав Федоров.

Раніше керівник громадської організації "Електронна демократія" Володимир Фльонц повідомив у фейсбуці, що створений Мінцифри головний ідентифікатор, який об'єднує всі реєстри, поєднав дані держреєстрів, бази "Нової пошти", паролі з "ВКонтакте" і Linkedin.

"Мені показало не тільки паспортні дані, мої старі паролі (старі, але на той момент справжні!), але й дані з біометричних паспортів (включаючи фото) і - "вишенька" на торті - водійське посвідчення, про яке я навіть не здогадувався. Навіть у "Дії" його не показує, а у хлопців у базі є. Ось так уже зараз виглядає їхнє цифрове майбутнє. Висновки нехай кожен зробить сам", - додав Фльонц.

Нагадаємо, у квітні Мінцифри заявило, що має намір запустити страхування автомобіля і оплату штрафів у додатку "Дія". Також на порталі планують запустити реєстрацію ТОВ, статусу безробітного і подачу заяв до ВНЗ.

Раніше Кабмін схвалив експеримент з електронними паспортами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram