ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ визнало вдалим пілотний проєкт медреформи в Полтавській області

Степанов заявив, що зараз реформа "не має нічого спільного" з полтавським пілотом.

МОЗ визнало вдалим пілотний проєкт медреформи в Полтавській області
Фото: adm-pl.gov.ua

Міністерство охорони здоров'я визнало вдалим пілотний проєкт з реформи вторинної медичної допомоги, який проходив у Полтавській області з квітня 2019 року по квітень 2020 року.

Про це йдеться на сайті Полтавської обладміністрації за підсумками візиту міністра Максима Степанова. Він відвідав у понеділок обласну клінічну лікарню імені Скліфосовського, навчально-тренувальний центр для медиків і Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

"Полтавська область мала досвід пілотного проєкту і досить успішний", - визнав Степанов. Глава Полтавської обладміністрації Олег Синєгубов уточнив, що в рамках пілота зарплата лікарів у середньому зросла до 12 тисяч гривень.

У той же час Степанов додав, що "та реформа, яка почалася в Україні з 1 квітня, не має нічого спільного з пілотом полтавських медиків".

"У пілота платили гроші за кожен пролікований випадок, за його складність. А зараз все зводиться до одного стандарту", - сказав міністр. Наприклад, за пролікований інфаркт полтавська лікарня отримувала 25-30 тисяч гривень, а зараз сума одна - близько 16 тисяч гривень.

"Не може одна хвороба протікати у різних людей однаково. Навіть якщо брати пологи, у кожної жінки вони різні, тому і лікарні платити треба різні суми, виходячи з складності захворювання і лікування", - сказав міністр.

Він заявив, що тарифи на медичні послуги будуть перераховані, виходячи з досвіду полтавських медиків.

Нагадаємо, що на початку травня президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другий етап медичної реформи в її нинішньому вигляді. Після цього стало відомо, що медустанови в цьому році отримають стільки ж, скільки в 2019 році, тобто зміни системи фінансування не відбудеться.

За даними , 954 установи з тих, які підписали контракт, повинні були отримати більше коштів, ніж в 2019 році з державного бюджету. Різниця складала від 4 тисяч гривень до 277 мільйонів. Ще 176 установ повинні були отримати до 10% менше, ніж отримали в минулому році коштів з субвенції. 107 установ - від 10 до 30% менше. 331 установа - менш ніж 50% від субвенції з держбюждету-2019.

Другий етап реформи стартував 1 квітня 2020 року. Він пропонує, що пацієнт може вибирати, в якому медзакладі йому отримати допомогу, а НСЗУ платить медустановам за надані послуги. Раніше оплата проводилася за ліжко-місце з субвенції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram