ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Китайські дослідники: гідроксихлорохін під час COVID-19 не ефективніший за стандартне лікування, але має більше побічних ефектів

Найчастішим побічним ефектом була діарея - вона спостерігалася у 10% пацієнтів.

Китайські дослідники: гідроксихлорохін під час COVID-19 не ефективніший за стандартне лікування, але має більше побічних ефектів
Фото: zeenews.india.com

Застосування речовини гідроксихлорохін (HCQ), що входить в препарати від малярії, зокрема і "Плаквеніл", не допомагає очиститися від коронавірусу SARS-CoV-2 або полегшити симптоми у пацієнтів з COVID-19 краще, ніж стандартне лікування. Водночас воно має більше побічних ефектів.

Про це йдеться в рандомізованому контрольованому дослідженні 150 госпіталізованих дорослих з коронавірусною хворобою в Китаї, пише Medscape. Випробування проводив Вей Тан з відділеннями пульмонології та реаніматології при лікарні Жуйцзінь в Шанхаї і його колеги.

Середній вік пацієнтів - 46 років, 55% з них - чоловіки. Майже всі пацієнти мали легке або помірне захворювання; у двох була важка хвороба.

Випробовуваних пацієнтів розділили на дві групи по 75 пацієнтів. До першої, контрольної групи, застосовували стандартну терапію, до другої - стандартну плюс гідроксихлорохін по 1200 мг на день протягом трьох днів, потім 800 мг на день протягом наступних днів. Тривалість терапії становила два тижні за легкого або помірного перебігу захворювання і три - за важкого. На 28 день вчені оцінювали лікування від вірусу і побічні ефекти.

Результати дослідження показали, що на 28 день лікування вірус SARS-CoV-2 не визначався у 85,4% пацієнтів з групи з HCQ і у 81,3% пацієнтів зі стандартним лікуванням. Частота негативного результату не розрізнялася між групами на 4, 7, 10, 14 і 21 день, уточнили в журналі "Якісна клінічна практика"

Між групами не виявили відмінностей щодо полегшення симптомів захворювання. На 28 день полегшення симптомів відзначено у 59,9% пацієнтів на тлі комбінації стандартної терапії з гідроксихлорохіном і 66% у групі стандартної терапії.

Побічні ефекти спостерігалися у 8,8% пацієнтів з групи стандартної терапії і у 30% з тих, кому давали гідроксихлорохін. Найчастішим побічним ефектом була діарея - вона спостерігалася у 10% з групи HCQ і у жодного з другої групи.

Крім того, у двох пацієнтів у групі гідроксихлорохіну спостерігалися серйозні побічні дії: у одного - прогресія захворювання, у іншого - інфекція верхніх дихальних шляхів.

Відзначено достовірне зниження рівня С-реактивного білка, біомаркера запалення, до 28 дня в основній групі, порівняно з контрольною групою (6,98 проти 2,72 мг/л).

Автори припускають, що полегшення симптомів може бути викликане протизапальним ефектом HCQ.

"Гідроксихлорохін не дозволяє швидше елімінувати SARS-CoV-2 або полегшити симптоми у пацієнтів з COVID-19, порівняно зі стандартною терапією", - йдеться у висновку дослідників.

Нагадаємо, що наприкінці березня голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що Україна веде переговори про постачання препаратів з діючою речовиною гідроксихлорохін, які показані, зокрема, для лікування малярії, і продемонстрували ефективність під час лікування COVID-19.

МОЗ України занесло гідроксихлорохін у протокол лікування COVID-19. Препарат не розрахований на самолікування і може застосовуватися тільки за рішенням лікарів. Ефективність гідроксихлорохіну в лікуванні хворих на COVID-19 зараз ретельно вивчається в багатьох країнах, зокрема в США і країнах ЄС.

У квітні уряд Індії вирішив подарувати Україні 30 тисяч таблеток гідроксихлорохіну. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram