ГоловнаСуспільствоЖиття

У Шумську священник УПЦ МП проводить богослужіння з мирянами, незважаючи на карантин

Принаймні у 21 парафіянина підтверджено коронавірус.

У Шумську священник УПЦ МП проводить богослужіння з мирянами, незважаючи на карантин
Фото: uk.wikipedia.org

Настоятель релігійної громади УПЦ Московського патріархату в Шумську Тернопільської області продовжує служити в Свято-Преображенському храмі і контактувати з парафіянами поза церквою, хоча повинен дотримуватися самоізоляції.

Про це заявив настоятель місцевої громади Православної церкви України Микола Бабій, який служить у тому самому храмі згідно з домовленістю про почергові богослужіння.

"Більшість богослужінь ми проводимо після Московського патріархату. Священик Михайло Костюк, який повинен бути ізольований через те, що є контактною особою з людьми, у яких підтверджено коронавірус, продовжує служити, зустрічається з людьми в храмі і поза ним. Наприклад, 17 квітня разом з парафіянами він готував храм до Великодня", - сказав клірик у коментарі телеканалу Т1.

Протоієрей Микола Бабій зазначив, що храм досі не продезінфіковано.

"У перший день дезінфікували територію і вхід до храму. Був хлорний розчин, який міг пошкодити церковне майно і розписи старовинного храму. Обіцяли замінити хлор на спиртовий розчин, але досі дезінфекцію не провели", - стверджує священик ПЦУ.

У той самий час протоієрей стверджує, що парафіяни ПЦУ мають можливість подивити богослужіння вдома. "У храмі служить тільки священник і керівник церковного хору, щоб уберегти парафіян від загрози заразитися, чого не скажеш про священника Московського патріархату", - розповів о. Микола.

Станом на вечір 17 квітня в Шумському районі коронавірус амбулаторно підтвердили у 31 людини.

Голова РДА Віталій Кудлюк повідомив, що за останню добу коронавірус підтвердився у ще п'яти осіб. У всіх інфікованих легкий перебіг хвороби, вони перебувають на амбулаторному лікуванні вдома під наглядом сімейних лікарів, почуваються добре.

Також Кудлюк повідомив, що з 17 квітня в Шумській громаді запроваджено низку нових карантинних обмежень, зокрема: заборонено відвідувати цвинтарі, проводити богослужіння слід за зачиненими дверима без парафіян.

На час Великодніх свят у місті обмежено перебування громадян у парках, скверах, на території громади. Влада рекомендувала заборонити всю торгівлю, крім аптек, з 21:00 18 і до 6:00 21 квітня.

Раніше стало відомо, що спалах захворювання стався навколо храму, де по черзі правлять служби священники УПЦ Московського патріархату і Православної церкви України.

Перші три пацієнта в Шумську були з церковного хору Московського патріархату, а нульовим пацієнтом, швидше за все, була одна зі співробітниць районної лікарні, яка співає в ньому.

На сайті Шумської РДА кажуть, що масове захворювання на коронавірус стало наслідком "нехтування правилами карантину".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram