ГоловнаСуспільствоЖиття

Геращенко спростував чутки, що пожежа в Чорнобильській зоні може пошкодити сховища ядерного палива

"Там нічому було б горіти, навіть якби там все залити напалмом!"

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко спростував чутки про те, що пожежа в Чорнобильській зоні, яку рятувальники намагаються загасити з 4 квітня, може пошкодити сховища ядерного палива в зоні відчуження.

Він показав фото сховищ із космосу та процитував одного з експертів, що будували СВЯП-2 і обслуговуючих СВЯП-1 і "Підлісний", який заявив, що "там нічому було б горіти, навіть якби там все залити напалмом!"

Фото: facebook.com/Антон Геращенко

"Ось так на знімку з космосу виглядає сховище відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 у зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Це величезна залізобетонна конструкція, загороджена парканом. Усередині ємності з монолітного залізобетону, в яких на сотні років будуть заховані радіоактивні відходи. Воно наразі взагалі не заповнене відпрацьованим ядерним паливом з українських АЕС, що працюють", - написав заступник міністра на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, СВЯП-1, на якому зберігається відпрацьоване ядерне паливо із зупиненої у 2000 році Чорнобильської АЕС, розташоване на території самої АЕС. "Там зараз повністю безпечно. Будь-які загоряння виключені", - запевнив Антон Геращенко.

Фото: facebook.com/Антон Геращенко

Сховище відпрацьованих ядерних відходів "Підлісний", за його словами, також розташоване в безпечному щодо лісових пожеж місці і також складається з вогнетривких залізобетонних конструкцій. Навколо сховища ліс був спеціально вирубаний, щоб уникнути загрози пожежі. До зелених насаджень відстань понад 100 метрів.

"Пожежа, яка йшла в бік сховища ядерних відходів "Підлісний" була загашена на далеких підступах ще вранці", - зазначив заступник міністра внутрішніх справ.

Фото: facebook.com/Антон Геращенко

"Навіщо я про це пишу і пощу фото сховища ядерного палива? А для того, щоб хоч трохи, але стало менше паніки, істерії та фейків навколо пожежі в Чорнобильській зоні відчуження", - пояснив він.

Антон Геращенко наголосив, що рятувальники працюють в дуже складних умовах. До того ж традиційна технологія гасіння лісових пожеж не завжди може бути застосована в Чорнобильській зоні відчуження.

Фото: facebook.com/Антон Геращенко

"Зазвичай ліс або охоплені вогнем луки обкопують траншеями або орають потужними плугами, оголивши вологий ґрунт. Але у випадку із зоною відчуження цього робити якраз не рекомендується, або робиться не скрізь, де це можливо, через те, що радіоактивні частинки можуть так бути витягнуті з-під землі, де вони перебувають вже 34 роки", - розповів заступник голови МВС.

Він зазначив, що рятувальники гасять пожежу з використанням авіації, "обрушуючи сотні тонн води з неба". Але цього наразі недостатньо, щоб загасити всі осередки загоряння.

"Будь ласка, не заважайте їм працювати. Не поширюйте і не перепощуйте фейки, неправду і відверту дурницю", - закликав Антон Геращенко.

Нагадаємо, станом на ранок 13 квітня, у Чорнобильській зоні відчуження та безумовного відселення рятувальники продовжували гасити окремі осередки загоряння. У ДержНС уточнили, що йдеться про Корогодське, Котовське та Денисовецьке лісництва.

Раніше повідомлялося, що поліція встановила особу палія, через дії якої сталася пожежа. Це 27-річний житель села Рагівка Київської області, який підпалив траву "заради забави".

Пожежа в Чорнобильській зоні наближається до Прип'яті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram