ГоловнаСуспільствоЖиття

Забруднене пожежами в Чорнобильській зоні повітря потрапить до Києва, але загрози для здоров'я немає

Концентрація радіонуклідів не перевищує норми.

Забруднене пожежами в Чорнобильській зоні повітря потрапить до Києва, але загрози для здоров'я немає
Фото: 24 tv

Потенційно забруднене пожежами в Чорнобильській зоні відчуження повітря 10 квітня потрапить до Києва, але загрози для здоров'я жителів немає. Про це повідомили на сайті Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

За розрахунками центру, траєкторія руху потенційно забруднених повітряних мас буде проходити через Іванківський, Бородянський і Вишгородський райони Київської області та Київ. Прогнозована концентрація Cs-137 (Цезій-137, радіоактивний нуклід) у навколоземному шарі повітря в Києві може сягати декількох мБк/м3 (мегабеккерель на метр кубічний).

"Ці концентрації не несуть загрози життю і здоров'ю населення і в 100 разів нижчі за допустимий рівень, встановлений нормами радіаційної безпеки України, який дорівнює 800 мБк/м3", - ідеться в повідомленні. 

Повідомляють також, що станом на 8-му годину ранку 10 квітня окремі пожежні зони спостерігалися в Денісовецькому, Котовському, Когородському лісництвах зони відчуження і безумовного відселення.

Нагадаємо, 4 квітня в Чорнобильській зоні загорівся ліс. Для ліквідації загоряння залучили авіаційну техніку. 5 квітня на 15:30 пожежу в Чорнобильській зоні вдалося локалізувати в трьох осередках на 25 га.

Особу підпалювача було встановлено. Це 27-річний чоловік, який, за його словами, заради забави в трьох місцях підпалив сміття і траву. Після цього вогонь вітром перекинуло далі, і він уже не зміг впоратися і згасити вогнище.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram