ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

ПЦУ визначилася зі святкуванням Великодня в умовах карантину

Вербу і паски будуть освячувати індивідуально, служби відбудуться без мирян.

ПЦУ визначилася зі святкуванням Великодня в умовах карантину
Фото: facebook/Митрополит Епіфаній

Православна церква України визначилася з порядком проведення богослужінь на Вербну неділю, останній тиждень Великого посту та Великдень в умовах посиленого карантину у зв'язку з пандемією COVID-19.

Відповідні рекомендації схвалені Священним Синодом 9 квітня. Засідання Синоду пройшло в режимі телеконференції, повідомляє пресслужба Київської митрополії.

Зокрема, враховуючи заборону масових релігійних заходів, Синодом погоджено не проводити спільні посвячення верби і великодніх страв у храмах і на прихрамовій території, щоб не допускати скупчення людей.

Водночас "на підставі роз'яснень Національної поліції, з дотриманням вимог, у час поза богослужінням" священники не повинні відмовляти мирянам, які індивідуально прийдуть до храму з релігійними потребами, в їх задоволенні.

У селах, селищах міського типу, в місцевостях, де переважає індивідуальна забудова, пропонується проводити освячення великодніх страв біля місць проживання віруючих. У малих населених пунктах (селах, селищах міського типу, в місцевостях, де переважає індивідуальна забудова) інформувати мирян про проведення освячення великодніх страв біля місць проживання - на вулиці поряд з будинком або у дворі, з дотриманням "соціальної дистанції", водночас "не допускати скупчення (віруючих, - ред.) і контролювати дотримання загальних норм карантину".

За домовленістю з відповідними установами, пропонується завчасно організувати освячення великодніх страв у місцях їх виробництва та продажу.

За відсутності можливості в один з перерахованих способів освятити вербу або паски церква дозволяє мирянам самостійно окропити їх святою водою у день свята після прочитання відповідних молитов про благословення.

Також Священний Синод ПЦУ рекомендував священнослужителям і мирянам перенести відвідування кладовищ у поминальні дні після Великодня і здійснення на них заупокійних молитов на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня).

Зазначимо, що в 2020 році свято Входу Господнього в Єрусалим (Вербна неділя) православні відзначають 12 квітня, Великдень - 19 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram