ГоловнаСуспільствоЖиття

Кабмін запропонував підвищити штрафи за спалювання стерні та листя

Сума штрафу може збільшитися до 6 тисяч гривень.

Кабмін запропонував підвищити штрафи за спалювання стерні та листя
Фото: cn.dsns.gov.ua

Кабінет Міністрів на засіданні в середу підтримав законопроєкт, який у кілька разів підвищує штрафи за спалювання стерні або листя.

Про це йдеться на сайті Міністерства юстиції.

"Випалювання рослинності і її залишків залишається однією з найбільш актуальних екологічних проблем для навколишнього середовища і здоров'я людини. Спалювання сухостою забруднює повітря, а розведені навмання багаття призводять до неконтрольованих масштабних пожеж і значних збитків. У зв'язку з цим ми ініціювали питання про розроблення законопроєкту про посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності", - заявив міністр Денис Малюська.

Відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків в Україні прописано в ст. 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Зараз розмір штрафу становить 170-340 гривень (10-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а міністерство пропонує підвищити його до 850-6120 гривень (50-360 мінімумів). За спалювання трави на території об'єктів природно-заповідного фонду буде передбачено штраф до 17 000 гривень (1000 мінімумів).

Для посадових осіб штрафи будуть ще вищими.

Крім того, законопроєкт надає право адміністративним комісіям при виконавчих органах міських, сільських, селищних рад розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема, статтею 77-1 КУпАП. При цьому посадові особи, уповноважені виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад наділяються повноваженнями щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram