ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Глава МОЗ: наразі зарано говорити, коли закінчиться карантин

Україна перебуває на порозі піку поширення коронавірусу.

Глава МОЗ: наразі зарано говорити, коли закінчиться карантин
Максим Степанов
Фото: facebook/Максим Степанов

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що Україна перебуває на порозі піку поширення коронавірусу, говорити, коли закінчиться карантин, наразі зарано.

Про це він заявив у своєму відеозверненні.

"Нас усіх зараз об'єднує спільне завдання - зупинити поширення коронавірусної інфекції в Україні. Президент, уряд і вся система охорони здоров'я працює над тим, щоб уповільнити поширення коронавірусу. Ми приймаємо необхідні рішення, знаходимо кошти, затверджуємо алгоритми роботи медиків. До вирішення проблеми залучені всі державні установи. Активну позицію займає бізнес і волонтери, за що їм окреме дякую", - сказав Степанов.

Він також нагадав, що з початку тижня в країні діє посилений режим карантину.

"Багатьом з вас це не подобається - в соціальних мережах часто трапляються негативні коментарі. Звичайно, сидіти вдома четвертий тиждень нелегко. Це дійсно важко, але краще пережити дискомфорт вдома здоровим, ніж, не дай Бог, захворіти. Говорити про те, коли завершиться карантин, наразі зарано. Навпаки, зараз ми на порозі піку коронавірусної хвороби в країні. В активних фазах пандемії кількість пацієнтів різко зростає, критично навантажуючи медичну систему. Простіше кажучи, пацієнтів стає більше настільки, що для надання їм допомоги не вистачає ні лікарів, ні медикаментів, ні місць у лікарнях. На жаль, таке вже сталося в багатьох країнах", - наголосив Степанов.

Міністр закликав українців сумлінно дотримуватися нових правил карантину та самоізоляції.

"Все людство переживає складні часи, і від кожного з нас залежить, як ми вийдемо з цієї кризи: разом і переможцями або поодинці і з жахливими наслідками. Тому я прошу вас бути сильними, допомагати тим, хто цього потребує, і підтримувати близьких. Адже коронавірус пройде, а людські стосунки залишаться", - додав глава МОЗ.

Нагадаємо, з 4 квітня в Україні заборонено відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони (крім вигулу собак однією людиною і в разі службової необхідності). Також заборонено виходити на вулицю без документів, що засвідчують особу. З 6 квітня набула чинності заборона на перебування в громадських місцях без надітих засобів індивідуального захисту - респіратора або маски (можна саморобної).

За інформацією джерел LB.ua, влада вже розглядає можливість поетапного пом'якшення карантину, яке має розпочатися вже в квітні. Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль також заявив, що карантин буде продовжено після 24 квітня, але можливе його пом'якшення заради збереження економіки.

Всесвітня організація охорони здоров'я наразі не має рекомендацій для країн щодо пом'якшення обмежувальних заходів для нерозповсюдження коронавірусу і закликає не послаблювати їх завчасно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram