ГоловнаСуспільствоПодії

Пожежу в Чорнобильській зоні вдалося локалізувати на 25 га (оновлено)

Рятувальники борються з вогнем з обіду суботи.

Пожежу в Чорнобильській зоні вдалося локалізувати на 25 га (оновлено)
Фото: kv.dsns.gov.ua

Оновлення 15:25. Пожежу в Чорнобильській зоні вдалося локалізувати в трьох осередках на 25 га. Про це повідомили в ДержНС.

Станом на 13:30 тривало гасіння біля колишнього села Володимирівка та Жовтневе Котовського. До ліквідації пожежі в цих осередках залучили 124 рятувальників і 28 одиниць техніки, зокрема два літаки Ан-32П і вертоліт Мі-8.

Ще один осередок розташований поблизу Рагівки на площі близько 5 га. До його гасіння залучено 14 пожежників і чотири одиниці техніки.

Авіація ДержНС скинула на вогонь вже 64 тонни води (це 17 скидань).

У відомстві зазначають, що радіаційний фон залишається в межах норми.

Оновлення 11:35. В.о. голови Держекоінспекції Єгор Фірсов повідомив, що пожежники продовжують боротися з пожежею, що виникла в Чорнобильській зоні. Про це він написав у фейсбуці.

"Ситуація складна. Вогонь поширився на Чорнобильську зону на 20 гектарів, але загалом горить понад 100 гектарів. Як це зараз часто буває, спочатку хтось підпалив траву, а потім вогонь перекинувся і на дерева", - написав він.

За його словами, в центрі пожежі радіація вища за норму.

"Показники приладу становлять 2,3 за норми 0,14. Але така ситуація тільки в осередку пожежі", - додав Фірсов.

Оновлення 10:45. Державне агентство з управління зоною відчуження інформує, що радіаційна ситуація на території, де сталася пожежа, не перевищує норму.

"За допомогою мобільної аспіраційної установки були відібрані проби повітря в приземному шарі атмосфери безпосередньо на лінії вогню і в с. Рагівка. Об'ємна активність 137Cs в приземному шарі повітря в районі пожежі на лінії вогню не перевищує значення контрольного рівня. Радіаційна ситуація перебуває під контролем", - йдеться в повідомленні відомства у фейсбук.

Зазначається, що поблизу району пожежі розташовані три пункти АСКРС. В умовах надзвичайної ситуації дані з них надходять в диспетчерський пункт раз на 2 хвилини.

10:00. Пожежники за допомогою авіації скинули на відкритий вогонь у Чорнобильській зоні відчуження 50 тонн води, пожежу загашено. Про це повідомили в ДержНС.

"Станом на 7:00 відкритого вогню немає, спостерігається тління окремих осередків. Проводиться повітряна розвідка авіацією ДержНС", - йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що радіаційний фон у межах норми. Однак раніше рятувальники повідомляли, що гасіння пожежі ускладнюється підвищеним радіаційним фоном на окремих ділянках.

Нагадаємо, повідомлення про верхову лісову пожежу на території лісництва біля колишнього села Володимирівка надійшло в суботу о 13:22.

О 14:30 і 14:53 з Ніжина для гасіння пожежі вилетіли два літаки Ан-32П, а о 15:33 вирушив також вертоліт Мі-8.

Всього до гасіння пожежі залучили 91 рятувальника та 18 одиниць техніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram