ГоловнаСуспільствоЖиття

​Прокуратура завела справу на ватажків "ЛНР" за приховування фактів захворювання на Covid-19

Їхні дії кваліфіковані як порушення законів і звичаїв війни.

​Прокуратура завела справу на ватажків "ЛНР" за приховування фактів захворювання на Covid-19
Фото: EPA/UPG

За матеріалами Служби безпеки прокуратури Донецької та Луганської областей зареєстрували провадження про приховування ватажками так званої "ЛНР" фактів захворювання на Covid-19 на тимчасово окупованій території. Їхні дії кваліфіковані як порушення законів і звичаїв війни.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що представники окупаційної влади віддають злочинні накази про проведення політики замовчування і спотворення інформації про поширення коронавірусу серед жителів тимчасово окупованої території Луганської області.

Через засоби масової інформації місцеве населення намагаються переконати в тому, що на окупованій "ЛНР" території осіб із симптомами коронавірусу не виявлено. Також приховують кількість хворих з температурою в інфекційних відділеннях лікарень.

Водночас наголошується, що жителі окупованої Луганщини повідомляють про збільшення кількості померлих з діагнозами гострого респіраторного захворювання і повну відсутність захисних масок і противірусних ліків в аптеках.

За інформацією СБУ, на цю мить у Луганську і Кадіївці померло 13 осіб з ознаками захворювання на COVID-19, але місцеве населення не має достовірної інформації про ситуацію в регіоні і наражає себе на небезпеку.

"За оперативними даними, хворих на "ГРВІ" на тимчасово окупованій території налічується близько 10 тис. осіб. Більшість з них не отримують належної медичної допомоги та перебувають вдома через нестачу ліжко-місць у медичних закладах. Водночас окупаційні адміністрації РФ у Донецькій і Луганській областях спрямовують усі сили на забезпечення нерозповсюдження хвороби серед військового контингенту, що перебуває під керуванням командування країни-окупанта", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, про перший підтверджений випадок коронавірусу повідомила так звана "ЛНР". Це був перший випадок COVID-19 на окупованому Донбасі. Пізніше про перший підтверджений випадок заявили в "ДНР".

Жителів ОРДЛО з температурою перестали пропускати в Україну ще 7 березня. 14 березня свої обмеження ввели угруповання "ДНР" і "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram