ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

З початку року через Prozorro придбали 385 апаратів ШВЛ

Найбільше - в Дніпропетровській і Київській областях.

Державні структури з початку 2020 року через систему Prozorro закупили 385 апаратів штучної вентиляції легенів на загальну суму понад 286 млн грн.

Про це свідчать підрахунки аналітиків проєкту з контролю державних закупівель Dozorro.

Найбільше апаратів ШВЛ придбали в Дніпропетровській (79), Київській (71), Херсонській (33) і Львівській (31) областях.

ШВЛ бувають різних типів і коштують від 25 тис. гривень до майже 1 млн гривень. Найдешевші - ті, якими обладнують машини швидкої допомоги. Найдорожчі - стаціонарні апарати з інтелектуальним керуванням.

У пресслужбі "Прозорро" відзначили, що це не всі закупівлі апаратів штучної вентиляції легенів для українських лікарень. Частину апаратів ШВЛ зараз купують за приватні гроші і передають в лікарні у всіх регіонах України. В Україні немає власного виробництва ШВЛ, тому всі доставляють з-за кордону.

За сьогоднішньою інформацією Міністерства охорони здоров'я України, у 240 лікарнях, де можуть приймати пацієнтів з коронавірусом, є 1882 апарати штучної вентиляції легенів. Тиждень тому в МОЗ говорили, що загалом у країні є приблизно 4000 апаратів ШВЛ,але відтоді їхня кількість могла збільшитися.

Апарати штучної вентиляції легенів відіграють важливу роль у порятунку пацієнтів із тяжкою формою захворювання - тоді їх підключають до апаратів ШВЛ для забезпечення достатнього надходження кисню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram