ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Іспанія повернула Китаю неякісні тести на коронавірус - Київ здійснював закупівлю у цього ж виробника (оновлено)

Перша партія тестів мала чутливість тільки 30% при необхідних 80%.

Іспанія повернула Китаю неякісні тести на коронавірус - Київ здійснював закупівлю у цього ж виробника (оновлено)
Фото: uazmi.org

Іспанія повернула партію експрес-тестів на коронавірус китайській компанії-виробнику Shengzhen Bioeasy Biotechnology. За словами іспанських органів охорони здоров'я, вони виявилися ненадійними, пише El Pais..

Іспанські мікробіологи виявили, що перші 9000 тестів з партії мають чутливість тільки 30% за необхідного мінімуму 80%.

Як пише "Європейська правда", 10 березня про покупку партії тестів цієї ж компанії повідомив мер Києва Віталій Кличко. Закуплені експрес-тести повинні були направити в 7 базових лікарень для пацієнтів з підозрою на COVID-19.

Іспанія закупила 640 000 таких тестів, вони були поставлені 23 березня. Чотири лікарні у Мадриді виявили, що перша партія тестів давала негативний результат у тих пацієнтів, у яких наявність коронавірусу вже було підтверджено. 

Фото: eurointegration.com.ua

Посольство Китаю в Іспанії заявило, що Shengzhen Bioeasy Biotechnology не має ліцензії на продаж своєї продукції, а компанія не входить у список кваліфікованих постачальників, які КНР передала Іспанії.

Представники виробника повідомили, що замінять деякі набори для тестів і заявили, що невірний результат может бути через невдалий забору проб або неправильне використання.

Оновлено. Заступник голови КМДА Микола Поворозник на своїй сторінці в Facebook повідомив, що Київ закуповував інші тести цього виробника.

"Іспанія відмовилася від партії тестів на антиген, а Україна отримала тести на антитіла. Тести на антиген мають значно гіршу відтворюваність, а саме 74%. Крім того, результат залежить від правильності забору зразків", - пояснив він.

За словами Поворозника, тести на антитіла, які закупила Україна, мають чутливість 90,3%, специфічність - 100%, що підтверджено клінічними випробуваннями продукту та сертифікатами якості партії.

Нагадаємо, 24 березня у Києві з лікарні втекла жінка з підозрою на коронавірусну хворобу. Після прильоту з Бельгії в неї виявили підвищену температуру, вона здала експрес-тест на коронавірус, його результат виявився позитивним.

Після госпіталізації в Олександрівську лікарню швидкий тест показав негативний результат, після чого її перевели в клінічну лікарню №4. Там 24 березня їй зробили два тести: о першій годині ночі (негативний результат) і об 11 годині ранку (позитивний результат). Було встановлено підозру на COVID-19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram