ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

КМДА розіслала в лікарні указ про особливості лікування від коронавірусу "VIP-пацієнтів", - ЗМІ (оновлено)

Кличко заявив, що "такого немає".

КМДА розіслала в лікарні указ про особливості лікування від коронавірусу "VIP-пацієнтів", - ЗМІ (оновлено)
Фото: Lb.ua

Департамент охорони здоров'я КМДА розіслав медичним установам Києва наказ про особливі умови лікування "VIP-пацієнтів" від коронавірусу. Про це пишуть журналісти Bihus info.

За їхніми словами, наказу немає на офіційному сайті, але його копія є у них в розпорядженні. У ньому йдеться про осіб, щодо яких здійснюється державна охорона - чиновників високого рівня.

Департамент визначив перелік з 17 медустанов, які повинні приймати таких пацієнтів. Серед них - Олександрівська лікарня, дитяча клінічна лікарня №7 та Київський центр дитячої нейрохірургії.

"Серед головних вимог - окремі, ізольовані від інших приміщень палати площею не менш ніж 13 кв. м з затіненими вікнами. Палати повинні мати зручну комплектацію з операційним блоком, діагностичними й іншими відділеннями. Також передбачено наявність окремого резерву лікарських засобів і можливість окремих сестринських цілодобових постів у палатах або біля них. Також установам наказали зарезервувати окремі операційні та забезпечити їх необхідними ліками, медичними засобами й обладнанням", - уточнили журналісти.

Фото: bihus.info
Фото: bihus.info
Фото: bihus.info

Крім цього, встановлено вимоги до професійного складу бригад медичної допомоги. У них має бути по 4 людини - лікар, 2 фельдшери і водій. Усі вони повинні мати досвід роботи в екстреній медицині не менш ніж 5 років. Якщо таких не буде, повинні бути залучені найкваліфікованіші медпрацівники.

Фото: bihus.info

Коло осіб, які користуватимуться VIP-режимом - це "особи, щодо яких здійснюється державна охорона". 

Фото: bihus.info

Оновлення. Мер Києва Віталій Кличко заперечує, що столичні лікарні готують "особливі" палати для депутатів та інших чиновників.

"Такого немає! Я підняв інформацію за розпорядженням, яке поширюють сьогодні ЗМІ. Зараз з'ясовуємо всі деталі", - написав він у своєму телеграм-каналі.

Кличко заявляє, що в законі дійсно передбачено, що перші особи країни - президент, прем'єр, голова парламенту - повинні бути в "певних умовах".

"Окремі палати і щоб поруч перебувала державна охорона. Така практика завжди була. І, до речі, не тільки в Україні. Але такі умови можуть стосуватися винятково керівництва держави", - підкреслив мер столиці.

Віталій Кличко також спростував інформацію, що Олександрівська лікарня є лікарнею для високопоставлених персон.

"Олександрівська лікарня є базовою. В основному всіх хворих або з підозрою на короновірус сьогодні відправляють туди. Якщо буде збільшуватися кількість хворих, ми будемо лікувати їх і в інших визначених і підготовлених для цього лікарнях. Таких сьогодні в столиці 7, включаючи Олександрівську. І їх список опубліковано", - підсумував мер Києва.

Нагадаємо, ще в лютому КМДА визначила 7 лікарень для госпіталізації людей з підозрою на коронавірус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram