ГоловнаСуспільствоЖиття

Геращенко допустив посилення контролю за дотриманням умов карантину серед громадян

Усі громадяни, які в'їжджають у країну, підписують зобов'язання про 14-денну самоізоляцію.

Геращенко допустив посилення контролю за дотриманням умов карантину серед громадян
Фото: пресс-служба НФ

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко закликав українців не наражати себе і оточуючих на небезпеку інфікування коронавірусом і не відкинув посилення заходів контролю за перебігом карантину.

Про це він повідомив у фейсбуці.

Геращенко нагадав, що, відповідно до наказу №2 головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, всіх, хто в'їжджає в Україну, прикордонники попереджають про обов'язковий карантинний спосіб самоізоляції на 14 днів. Однак не всі громадяни дотримуються взятих на себе зобов'язань.

Як приклад заступник міністра розповів історію, яка трапилася в оточенні його знайомих.

"Цікава історія трапилася сьогодні з однією дівчиною, яка прилетіла рейсом Барселона-Бориспіль о 16:10. Спілкуюся сьогодні телефоном з однією моєю доброю знайомою (назвемо її Дариною Петрівною), яка говорить мені: «Антон, що ж це відбувається?! По телевізору кажуть, що зі всіх, хто приїжджає в Україну, беруть підписку про те, що вони повинні сидіти 14 днів у карантині. Але ось сьогодні рейсом з одного з центрів епідемії - з Іспанії, де від коронавірусу вже померли 1700 осіб, прилетіла донька моєї найкращої подруги. Вона сказала, що з неї в аеропорту Борисполя не брали ніякої підписки!»

Я відповідаю, що цього не може бути, тому що прикордонники точно виконують наказ номер 2 головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про обов'язкове попередження всіх, хто в'їжджає в Україну, про обов'язковий карантинний спосіб самоізоляції на 14 днів. І що за порушення цього зобов'язання за статтею 44-3 КУпАПП передбачено штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень. Дарина Петрівна натомість стверджує, що дівчина прямо говорить - ніяких зобов'язань з неї не брали!" - розповів він.

Однак виявилося, що пасажирка рейсу Барселона-Київ, про яку йдеться, підписала особисте зобов'язання про самоізоляцію, однак збрехала батькам заради того, щоб поїхати з Києва до Львова побачити свого сина.

До посту Антон Геращенко доклав фотокопію особистого зобов'язання дівчини, "яка сказала неправду своїй матері і готова була ризикувати життями своїх близьких, а також незнайомих їй людей, аби зробити те, що їй хотілося".

Фото: facebook.com/Антон Геращенко

"Ну що тут сказати? Дівчина, яка приїхала з Барселони - одного з центрів епідемії, абсолютно не розуміє своєї відповідальності навіть перед своїми рідними і близькими. Не кажучи вже про інших українців ... Звичайно, ця дівчина тепер нікуди не поїде. Мама просто її нікуди не відпустить. А якби поїхала, то вона порушила б умови підписки про самоізоляцію. Якщо факт порушення з її боку було б встановлено поліцією, то її затримали б і оштрафували на 17 або навіть 34 тисячі гривень", - зазначив заступник міністра МВС.

Геращенко додав, що 23 березня поліція почала отримувати в автоматизованому порядку дані від прикордонників про десятки тисяч українців, які підписали особисті зобов'язання про 14-денний карантин шляхом самоізоляції. Десятки тисяч дільничних і патрульних поліцейських приступають до масового вибіркового контролю умов дотримання карантину.

Він не відкидає, що цих заходів буде недостатньо і за прикладом Південної Кореї, Ізраїлю та Польщі державі доведеться звернутися до мобільних операторів і здійснювати контроль за умовами карантину через моніторинг мобільних мереж.

Раніше Держприкордонслужба виявила коронавірус у пасажира, що в'їхав в Україну 22 березня.

На наявність коронавірусу 23 березня перевіряли п'ятьох пасажирів потяга "Чотирьох столиць", яким громадян України евакуювали з Литви та Латвії. Швидкі тести наявності в них COVID-19 не підтвердили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram