ГоловнаСуспільствоЖиття

Нефьодов: респіратори з України, які показав іспанський телеканал, експортували легально

За його словами, товар перетнув український кордон ще до заборони.

Нефьодов: респіратори з України, які показав іспанський телеканал, експортували легально
Фото: скриншот

Глава митної служби Максим Нефьодов прокоментував сюжет іспанського телеканалу, в якому показали розвантаження респіраторів українського виробництва.

"Експорт цих масок відбувся ще 2-го і 6-го березня і є легальним постачанням товару. Респіратори перетнули український кордон 3-го і 7-го березня відповідно, вилетівши рейсами на Стамбул", - написав він на своїй сторінці в facebook.

Нефьодов відзначив, що постанову уряду №214, яка забороняє експорт медичних товарів та лікарських засобів, зокрема респіраторів, було прийнято 11 березня, і вона набула чинності після опублікування.

"Митниця виконує закони. Після введення заборони митники, прикордонники та правоохоронці зупинили вивезення вже понад 260 тис. масок і респіраторів за кордон", - додав глава митниці.

За його словами, Україна є традиційним експортером подібної продукції.

"Наприклад, в 2019 році за цим кодом було експортовано 3195 тонн, по лютий 2020 року - 394 тонни. При цьому країна активно імпортує маски інших типів - понад 2 млн за 17 днів березня", - повідомив Нефьодов.

Як повідомлялося, телеканал RTVE проілюстрував сюжет про брак захисних матеріалів кадрами розвантаження в Іспанії респіраторів українського виробництва. На опублікованому відео видно, як розвантажують коробки з логотипом української компанії "BUK" і її слоганом "Чисте повітря в будь-яких умовах". При цьому не було вказано, яку кількість таких респіраторів закупила Іспанія і коли це було зроблено.

Раніше глава митної служби Максим Нефьодов заявив, що медичні маски стали найпопулярнішим товаром для контрабанди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram