ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

ПЦУ погодилася обмежити присутність людей на богослужіннях на період карантину

Мирян просять залишатися вдома.

ПЦУ погодилася обмежити присутність людей на богослужіннях на період карантину
Фото: LB.ua

Синод Православної церкви України на засіданні 17 березня ухвалив практичні настанови для священників і вірян у зв'язку з оголошеною пандемією коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це йдеться на сайті ПЦУ.

Церква просить виконувати всі законні розпорядження та карантинні обмеження, які впроваджуються державою, а вказану самоізоляцію сприймати "як аскетичний подвиг стриманості і самообмеження від спілкування (затвору), суть яких збігається з метою і практикою посту".

Як тимчасовий надзвичайний захід священникам рекомендують припиняти проведення богослужінь у храмах або змінювати порядок так, щоб у них брали участь не більш ніж 10 осіб. "Божественні літургії проводити в присутності певної обмеженої кількості осіб, просячи мирян залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви за допомогою відеотрансляції. Охочі сповідатися і причаститися можуть це зробити протягом цілого дня", - сказано в рекомендаціях.

Дозволяються богослужіння просто неба біля храмів у разі дотримання правил чисельності одночасно присутніх і "соціальної дистанції".

Церква погодилася змінити спосіб подачі причастя - його можна давати в руки, для обтирання губ використовувати одноразові серветки (які потім потрібно спалити в чистому місці), використовувати одноразовий посуд для запивання. Також можуть бути подані причастя в будь-який час, "як це робиться стосовно хворих і в смертельній небезпеці".

Нагадаємо, що з 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволено лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади і органів місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram