ГоловнаСуспільствоЖиття

Омбудсманка заявила про тортури політв'язнів кримських татар у судах

Напередодні засідання у політв'язнів підвищилася температура до 40 градусів, але їм зробили жарознижувальні уколи і все одно відправили на суд.

Омбудсманка заявила про тортури політв'язнів кримських татар у судах
Фото: Макс Левин

У РФ під час засідання у справі другої бахчисарайської групи у "справі Хізб ут-Тахрір" суддя відмовився його перенести, незважаючи на погіршення стану здоров'я політв'язнів кримських татар Сервера Мустафаєва, Мемета Белялова і Сейрана Салієва. Про це у фейсбуці повідомила омбудсманка Людмила Денісова.

Вона підкреслила, що в політв'язнів учора підвищилася температура до 40 градусів і був сильний біль у м'язах. Незважаючи на прохання кримських татар та їхніх адвокатів перенести засідання, в суді вирішили продовжувати судовий процес.

Медичні працівники пенітенціарної установи, в якій незаконно утримують громадян України, обмежилися жарознижувальною ін'єкцією і видали довідку про задовільний стан здоров'я та відсутність протипоказань для участі в судовому засіданні. Коли політв'язням стало погано під час суду, їм тільки викликали "швидку", після чого судове засідання продовжилося.

Фото: Людмила Денісова

Омбудсманка вкотре звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою припинити тортури громадян України, сприяти проведенню повного медичного обстеження, а також забезпечити надання кваліфікованої медичної допомоги незаконно утримуваним кримським татарам.

Також Денісова підкреслила, що російські суди вже неодноразово порушували права українців у частині ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram