ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Заступник міністра охорони здоров'я Ляшко став головним санітарним лікарем України (оновлено)

Посаду відновлюють "на прохання президента".

Заступник міністра охорони здоров'я Ляшко став головним санітарним лікарем України (оновлено)
Виктор Ляшко
Фото: Макс Левин

Заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка призначили головним санітарним лікарем.

Про це повідомив на брифінгу після засідання уряду прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Ми призначили пана Віктора Ляшко головним санітарно-епідеміологічним лікарем країни. Відсьогодні  ця людина особисто координуватиме дії органів державної влади, всіх необхідних служб, щоб якісно організувати роботу щодо запобігання потраплянню на територію України цієї інфекції (коронавірусу)", - сказав він.

Своєю чергою міністерка Зоряна Скалецька в інтерв'ю ресурсу "Інтерфакс-Україна" заявила, що цю посаду відновлюють "на прохання президента".

"Я з вересня постійно говорила фахівцям у МОЗ про необхідність підготувати інструкцію і порядок реагування на епідемічні загрози і небезпеки... На сьогодні в нас уже є кілька розроблених документів і проєкт закону про систему громадського здоров'я, який має впорядкувати ці питання і дав би чітку відповідь на те, яким повинен бути контроль. Тобто на сьогодні прийняття рішення про призначення санітарного лікаря є необхідним кроком, доки ми не отримаємо новий закон", - сказала Скалецька.

На запитання "Інтерфаксу", чи буде санітарним лікарем Ляшко, Скалецька відповіла ствердно.

"Так. Тобто це буде вже певна контрольована ситуація. Але я сподіваюся, що парламент підтримає законопроєкт, і він дуже швидко пройде всі необхідні процедури. СЕС скасували через її недоліки, однак замість того, щоб виправити їх, саму систему фактично просто ліквідували, не замінивши чимось іншим, не давши відповідь: а як ці функції повинні виконуватися?" - сказала вона.

Нагадаємо, функція контролю і нагляду за епідситуацією належала Державній санітарно-епідеміологічній службі до вересня 2014 року, коли Кабмін заявив про її ліквідацію. Таке рішення було прийнято через те, що повноваження з контролю створювали багате поле для корупції.

Функції СЕС розділили між Міністерством аграрної політики та Міністерством охорони здоров'я, при якому було створено Центр громадського здоров'я. При цьому новій структурі не надали права проводити перевірки виконання вимог з епідбезпеки, її робота лежить переважно в сфері моніторингу.

У вересні 2019 року стало відомо, що СЕС можуть відновити під іншою назвою, а в лютому при РНБО відбулася нарада, де МОЗ рекомендували відновити санітарно-епідеміологічну службу в зв'язку з загрозою коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram