ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Вагон поїзда "Київ-Москва" відчепили в Брянську через помилкову підозру на коронавірус у пасажирки (оновлено)

У відчепленому вагоні перебувають шестеро громадян України, які відмовилися від госпіталізації, ще п'ять - у лікарні.

Вагон поїзда "Київ-Москва" відчепили в Брянську через помилкову підозру на коронавірус у пасажирки (оновлено)

Пасажирку поїзда "Київ-Москва" зняли з маршруту в Брянську і відправили в інфекційну лікарню через підозри на коронавірус. Усіх інших пасажирів вагона відправили на карантин у місцеву лікарню, пише російський "Интерфакс".

Підозри виникли щодо китаянки, в якої виявили температуру близько 38 градусів. 20 інших пасажирів, які їхали з нею в вагоні, наразі перебуватимуть у Брянській міській лікарні, повідомила керівник управління Росспоживнагляду по Брянській області Людмила Трапезнікова.

Водночас прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що ця заява російської влади може бути фейком.

"Я передбачаю, що провокації триватимуть. У нас уже сьогодні є інформація, що нібито громадянку Китаю, яка п'ять днів тому прибула в Україну літаком, була чотири дні в Києві і виїхала поїздом до Москви, на кордоні з Росією зупинили і нібито виявили якісь віруси, вони щось досліджують і так далі", - сказав він під час виступу у Верховній Раді.

На думку прем'єра, це спроба "розгойдати інформаційне поле", щоб посіяти в Україні паніку, смуток і розбрат.

Оновлення 11:25. У Міністерстві інфраструктури України підтвердили, що пасажирку з симптомами ГРВІ зняли з поїзда під час прикордонного контролю на залізничній станції "Суземка" в Росії. Вагон потяга відчепили на станції Брянськ.

"Основний склад прибув до кінцевого пункту призначення - Москву. "Укрзалізниця" в координації з Центром громадського здоров'я, Міністерством інфраструктури та Держприкордонслужбою звернулася по офіційну інформацію до російської сторони", - йдеться на сторінці міністерства в Facebook.

Оновлення 15:45. Пресслужба Держприкордонслужби підтвердила, що в одному з вагонів поїзда їхала громадянка Китаю. Під час проходження українського кордону її попередили, що в Росії введено заборону на в'їзд китайців. Жінка застереження проігнорувала і вирішила їхати далі.

Військовослужбовці цікавилися станом її здоров'я і отримали відповідь, що скарг немає. Ззовні жінка не виглядала хворою.

Іноземка днями прибула в Україну з Мінська літаком і під час проходження контролю на кордоні її стан здоров'я занепокоєння не викликав.

Зараз вона перебуває в Росії, її помістили в одну з місцевих медустанов.

Під час прикордонного оформлення у вагоні були ще 20 осіб, у тому числі 13 громадян України (двоє - провідники), шестеро росіян, один громадянин Узбекистану і один громадянин Канади.

Місце їх карантину встановлюють.

Пресслужба Центру громадського здоров'я, своєю чергою, повідомила, що у знятої з поїзда громадянки не підтвердилося захворювання COVID-19.

"У громадянки КНР з поїзда "Київ-Москва" за результатами лабораторного дослідження COVID-19 не підтверджено. Про це повідомили Центр громадського здоров'я України через міжнародні канали ММСП Російської Федерації", - сказано в заяві.

Оновлення 21:30. У відчепленому вагоні перебувають шестеро громадян України, які відмовилися від госпіталізації, повідомляють в Укрзалізниці.

"Після отримання результатів лабораторних досліджень пасажирів буде ухвалено рішення про їх подальше прямування і повернення вагона, який перебуває на санітарній стоянці в Брянську", - йдеться в повідомленні.

У компанії додали, що поїзд пройшов санітарну обробку і готується до повернення в Україну.

"Фахівці "Укрзалізниці" на постійному зв'язку з поїзною бригадою. Із числа контактних осіб по вагону в інфекційну лікарню також госпіталізовано п'ятьох громадян України (двох чоловіків і трьох жінок). Їхній стан нормальний, скарг немає, проводяться лабораторні дослідження", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, в Китаї добовий показник хворих на коронавірус COVID-19 зріс більш ніж удвічі порівняно з попереднім днем і становить 889 нових випадків. Кількість загиблих збільшилася на 118 і становить 2236. Переважно летальні випадки зафіксовані в провінції Хубей. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram