ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

РНБО рекомендує відновити СЕС у зв'язку із загрозою коронавірусу

Санепідемслужба була ліквідована в 2014 році.

РНБО рекомендує відновити СЕС у зв'язку із загрозою коронавірусу
Фото: Макс Требухов

Рада національної безпеки і оборони рекомендувала Міністерству охорони здоров'я України відновити санітарно-епідеміологічну службу у зв'язку із загрозою коронавірусу.

Згідно з документом, який є у розпорядженні LB.ua, таке рішення було ухвалено на міжвідомчій нараді під головуванням секретаря РНБО Олександра Данилова 11 лютого. На ній обговорювали, як запобігти занесенню коронавірусу на територію України і як реагувати на його поширення.

Першим пунктом протокольного рішення Міністерству охорони здоров'я та Центру громадського здоров'я рекомендується у тижневий термін розробити та внести пропозиції щодо відновлення діяльності СЕС на території України.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Нагадаємо, функція контролю та нагляду за епідситуацією належала Державній санітарно-епідеміологічній службі до вересня 2014 року, коли Кабмін заявив про її ліквідацію. Таке рішення було ухвалено через те, що повноваження з контролю створювали багате поле для корупції.

Функції СЕС розділили між Міністерством аграрної політики та Міністерством охорони здоров'я, при якому було створено Центр громадського здоров'я. Водночас новій структурі не дали права проведення перевірок виконання вимог з епідбезпеки, її робота стосується переважно сфери моніторингу.

У вересні 2019 року стало відомо, що СЕС можуть відродити під іншою назвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram