ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна стане перемовником з Іраном від імені п'яти країн про компенсацію через катастрофу літака МАУ

Від іранської влади очікують компенсації і сім'ям жертв, і МАУ за знищений літак.

Україна стане перемовником з Іраном від імені п'яти країн про компенсацію через катастрофу літака МАУ
Вадим Пристайко
Фото: Скриншот видео

Україна вестиме перемовини про виплату Іраном компенсації сім'ям жертв авіакатастрофи літака МАУ від імені всіх п'яти країн. Про це на брифінгу повідомив міністр закордонних справ Вадим Пристайко, передає "РБК-Україна".

Міністр зазначив, що сума, про яку домовиться Україна, буде виплачена громадянам усіх країн.

"Зараз ми прийшли до такого - Україна буде вести переговори від імені всіх п'яти країн, і те, про що домовиться Україна, буде виплачено громадянам усіх країн, включаючи Іран", - сказав Пристайко.

За його словами, заплановані виплати з боку страхової компанії й іранського уряду.

"Ми говоримо про декілька виплат. Уряд виплатив допомогу, це не була компенсація. Друге - ми говорили з керівником МАУ, ведеться робота зі страховою компанією. І третій етап - це робота з іранською владою про компенсацію і сім'ям жертв, і нашій компанії за знищений літак", - додав Пристайко.

Нагадаємо, літак Boeing 737 компанії МАУ 8 січня зазнав аварії через кілька хвилин після вильоту з аеропорту Тегерана. Загинули 176 осіб: громадяни Афганістану, Німеччини, Ірану, Канади та України, Великобританії та Швеції.

Тільки через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ "Корпус вартових Ісламської революції".

Раніше канадські юристи подали позов проти Ірану від імені жертв катастрофи МАУ, вимагаючи 1,5 мільярда канадських доларів компенсації (1,1 мільярда доларів США).

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що Іран запропонував виплатити по 80 тис. доларів родичам 11 українців, які загинули в авіакатастрофі, але він не погодився. Україна виплатила родичам загиблих по 200 тисяч гривень, тобто близько 8 тис. доларів.

16 лютого влада Канади, Афганістану, Великобританії, Швеції та України зажадала від Ірану негайно виплатити компенсації сім'ям загиблих під час катастрофи літака МАУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram