ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський запропонував секторальне розведення сил на Донбасі

Для його реалізації необхідний цілодобовий доступ місії ОБСЄ до окупованих територій.

Зеленський запропонував секторальне розведення сил на Донбасі
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський під час промови на 56-й Мюнхенській безпековій конференції розповів про ініціативу української сторони провести розведення сил на Донбасі згідно з так званим "секторальним принципом".

"Відповідно до нього, лінія розмежування розбивається на сектори, здійснюється поступове розведення сил і засобів. Перехід від одного сектора до наступного можливий тільки після того, як СММ ОБСЄ визначить, що в секторі відсутні будь-які незаконні збройні формування, війська і військова техніка", - сказав Зеленський.

Докладно про зміст цієї ініціативи Україна повідомить учасників Нормандського формату найближчим часом.

Однак Зеленський зазначив, що її реалізація, як і виконання Мінських домовленостей, буде можлива за умови цілодобового доступу місії ОБСЄ до всієї тимчасово окупованої території. А цього поки що немає.

Також Зеленський додав, що розведення сил на новій ділянці вже "майже погоджено".

Нагадаємо, наприкінці 2019 року відбулося розведення сил біля Золотого Луганської області та в районі Петрівського і Богданівки в Донецькій області. Для другого етапу розведення Україна пропонує КПВВ "Гнутове", залізничний міст у Станиці Луганській і Новоселівку Другу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram